КОЛЕКТИВНО ЛУДИЛО ДАРИЈЕ И КОНА: Србија је сада најбоља у Европи, а јуче је био неопходан полицијски час, јер смо неодговорни!

Јуче је забринути др Кон је најављивао полицијски час јер грађани не поштују меру ношења маски, али данас су Срби постали најодговорнији народ и земља која је боља од других у Европи. Дарија Кисић и Предраг Кон константо дају опречне изјаве па се поново немеће питање због чега рађани немају поверења у државу и кризни штаб.

Повољнија епидемиолошка ситуација коју Србија тренутно има у односу на друге европске земље није случајна већ је показатељ да смо се понашали одговорно и савесно, рекла је заменица директора Института “Батут” и чланица Кризног штаба Дарија Кисић Тепавчевић.

Када гледамо показатеље умирања имамо два: једна је стопа морталитета и изражава ризик умирања у популацији а други је леталитет, ризик умирања оболелих особа, и он је показатељ колико је болест тешка и колико знамо да је лечимо, рекла је за РТС заменица директора Института “Батут” Дарија Кисић Тепавчевић.

“Код нас је стопа леталитета око 2 одсто што је у рангу смртности у најразвијенијим земљама. Али то зависи и од броја тестирања, јер је негде проценат позитивности и до 30 одто а то значи да се тестирају само они који имају теже форме болести”, објаснила је Кисићева.

Што је већи број оболелих већи је број оних са тежим облицима, иако само 10-15 одсто захтева хоспитализацију.

“Све је затворени круг и зависи од интензитета преношења, и ако се он спречи онда ће и параметри бити бољи. Иако смо често презасићени једним истим мерама ношење маски је основа спречавања ширења вируса као и држање дистанце. Када би сви користили маске ниједна друга мера не би била потребна, да се прво успори, а онда и заустави ширење вируса”, истакла је Дарија Кисић Тепавчевић.

У Србији је доста повољнија ситуација него у већини земаља Европе али то не треба да нас заварава, рекла је Кисићева.

“Сада једино мањи ризик имају Холандија, Норвешка и Турска, али то што смо много бољи од већине у Европи не треба да нас теши. Неке земље које су имале врло повољну ситуацију, попут Чешке, сад имају рапидан пораст броја заражених”, подсетила је Дарија Кисић Тепавчевић која је члан Кризног штаба.

Повољнија ситуација коју имамо није случајна: показали смо се као одговорни и савесни, и морамо тако да наставимо како бисмо спречили ширење вируса.

“Учесталост других инфекција, какарктеристичних за ово доба године, дупло је мања управо јер се примењују мере које су заједничке за све респираторне инфекције”, рекла је за РТС Дарија Кисић Тепавчевић.