Кон: Београд на почетку трећег таласа коронавируса, очекивати пораст оболелих

Епидемиолог Предраг Кон изјавио је да је главни град прошле недеље ушао у треће повећање или почетак трећег таласа коронавируса и да се у наредне две недеље може очекивати пораст оболелих.

Кон је оценио да је Србија сада у истој ситуацији као средином јуна, када се доживело да никаквих препорука нема и када је владало убеђење да епидемије више нема.

Сада говоримо о томе, обавеза је ношења маски у затвореном простору, одржавање дистанце и хигијена руку. Необично је да препорука да се маске носе на отвореном простору уопште није дошла до јавности, констатовао је Кон за телевизију Пинк.

Имаћемо можда данас и смањење броја оболелих јер је био викенд и мање су се људи јављали, додао је он. Ми, ако не схватимо да је ово ситуација када ври у целој Европи, улазимо у зиму када доминирају респираторне болести, па тако и ковид, ако не разумемо да су препруке важне, онда смо у проблему, предочио је он.

У наредне две недеље може се очекивати повећање, па и проширење вируса, не само у Београду него у целој Србији. То нас очекује у природном току, а од спровођења мера зависи брзина тог тока, рекао је Кон.

У школама је успостављен систем да се трансмисија не догађа у школама, али може да уђе у школе, рекао је Кон и зато се деца издвајају, али постоји ризик обољевања предавача и наставника.

У једном трентуку ће бити рационалније, говорим о новембру, да се говори о привременом прекиду рада школа, али битније у овом трентку су велики колективи са више хиљада запослених, рекао је Кон.

Извор: Н1