Кон би додатно да пооштрава!

Епидемиолог др Предраг Кон изјавио да он у овом тренутку не би увео ванредно стање, али да би мере пооштрио, али ни њих не много.

Он је у Јутарњем програму ТВ Прве рекао, одговарајући да ли би нас једино спасило ванредно стање и да ли би га сада увео, рекао: “Не бих. Увео бих нешто рестриктивније мере, али не толико. Али бих инсистирао на спровођењу мера. А ја причам о томе већ два месеца.”

Требало је, како каже, са строгим надзором кренути много раније. Као пример је навео да онај ко за 200 људи прави догађај до ситних сати је свестан шта ради.

“У овим условима пандемије он крши закон. И ко је онда одговоран? То је кривично дело, не прекршај. И то је сада на правницима да реше”, објаснио је др Кон и додао да је Кризни штаб до сада урадио све што је било у њиховој могућности и у оквиру правних норми, али да сада више ништа није у њиховим рукама.

Оно што је кључни проблем, истакао је др Кон, јесте индустрија забаве.

“Ми никако нисмо успели да вирус потпуно потиснемо, нама ово тиња и почело је да расте. Имали смо импорт, али то није било главно. Да смо успели тада да га потиснемо ово би ишло спорије. Кренула је опет жеља за проводом, контакти, живот повуче и не размишља се о томе. Ја дођем као гавран који стално шаље негативне вести. Чињеница је да је вирус ту и да смо видели шта ради у Европи и били смо у некој предности. Сада више нисмо”, рекао је др Кон јутрос на ТВ Прва.

Говорећи о школама, он је рекао да се ту види “уплив вируса”, повећан је број заражених из дана у дан, али истиче и да нема трансмисије, јер је направљен систем шта радити у свакој ситуацији.

А грип?

“Грипа нема у ово доба године и ја се шокирам да и после 23 године колико се бавим грипом, да људи и даље не знају када код нас грип почиње”, објаснио је др Кон.

Додаје да се грип почиње јављати у децембру, па има пик у јануару и фебруару, али и објашњава да се све то помера са школским распустима.

Сада су направљене баријере с маскама. Иако се вирус уноси у школе, оне се, како каже, за сада неће затварати јер је ситуација под контролом.

Ванредно стање?

Упитан када је тај моменат када ће се размишљати о увођењу ванредног стања, члан Кризног штаба каже да за сада то није тема штаба.

Подсетио је на изјаву председника Србије који је рекао да се неће седети скрштених руку ако дође до колапса здравственог система. Али, за сада није тај тренутак, казао је он и додао да се на тај колапс неће чекати.

Поново је апеловао на ношење маски јер “када сви не носе маску онда је вама непријатно да је само ви ставите, али ако је обрнуто, да сви носе маску то значи да о томе постоји колективна свест и да је глупо онда ономе ко не носи маску”.

Најпаметније је, поручује Кон, носити маску јер је то најмање што сваком може да смета. “Ако неко неће да је носи нека иде својим колима”, додао је.

Има ли краја?

Упитан да прокоментарише пројекције проф. др Кочовића о пику трећег таласа, др Кон каже да се и те пројекције базирају на подацима о порасту броја новозаражених.

“Оно што ја могу да кажем, на основу мог искуства, а опет све је спекулација, ми смо у недељи успона, следећа ће исто бити лоша, а онда је могуће да дође до заравњења. А то заравњење опет зависи од нас. Спуштање почиње од пете недеље”, рекао је др Кон.

Извор: Б92