Кон: Када крене вакцинација, мора да се одвија континуирано

Медицински део Кризног штаба тражио да од 18. децембра буде ограничено кретање од 19 до пет сати ујутро али је тај предлог одбијен.

Још увек имамо ванредну ситуацију, каже епидемиолог и члан Кризног штаба за борбу против короне Предраг Кон и додаје да се ситуација побољшава, да се смирује број пријема у болнице и повећава број отпуста.

Он је за ТВ Пинк нагласио да је и даље велики број људи на респираторима, има доста ковид пацијената у интензивним негама у болницама.

„Ова одлука о мерама за Нову годину је изнуђена, да се не поквари ситуација сада када је кренуло набоље. Пратићемо ситуацију, све што се примењује даје резултате. Што је мање вируса у циркулацији, то је мање заражавања”, рекао је он.

Говорећи о непријатности коју је доживео када се на њега колима залетео један возач и нагло закочио, он је рекао да се труди да носи све што је ова ситуација донела, али да има много више људи који му прилазе, поздрављају га.

„Овакве ствари се дешавају, довикују из кола. Легне на сирену свом снагом да би исказао бес”, рекао је Кон.

Истиче да има разлога за опртимизам у следећој години, да је стигла Фајзер-Бионтекова вакцина, а да се очекује да сертификат од домаће Агенције за лекове и медицинска средства дозволу добију кинеска и руска.

Напомиње да је код вакцинације важна динамика и да се неупоредиво брже мора ићи са вакцинацијом него што је то био случај у протеклих недељу дана.

„Мора све да иде неупоредиво брже и енергичније. Најважније што пре доћи до већих количина вакцина. Имунизација када крене треба да иде континуирано”, рекао је Кон.

О критикама Удружења „Уједињени против ковида” и да је требало увести забрану кретања за Новуи годину, Кон је рекао да је медицински део Кризног штаба тражио да од 18. децембра буде ограничено кретање од 19 до пет сати ујутро.

„То је одбијено. Ми излазимо са јасним захтевима. Да је број заражених био десет пута мањи, да је било мање заражених ко би могао да спречи да се одржава дочек”, навео је Кон.

Упитан шта је научио из епидемије, он је рекао поново научио да је јавна рач озбиљна ствар, да има велику тежину, да је важно да уз лекаре у оваквим ситуацијама стане државе и руководство, али да је здравствени систем у Србији показао еластичност, преноси Танјуг.

Извор: Политика