Кон: Коронавирус – још април и мај, од јуна олакшање

Епидемиолог Предраг Кон очекује да ће епидемија коронавируса трајати до јуна, након чега очекује “озбиљно олакшање”, као и да ће Србија успети да се избори.

“Епидемија ће свој максимум достићи у петој или у шестој недељи, а после тога ће трајати још неких месец дана, цео април, мај, од јуна очекујем озбиљно олакшање”, рекао је Кон гостујући на РТС-у, указујући да сада улазимо у четврту недељу епидемије.

Он је истакао да ће Србија да изађе из овога, не само као победник, већ и са осећајем да је у стању да се бори и са овом ситуацијом.

Грађанима је поручио да издрже јер ћемо се како каже након тога сви вратити нормалном животу, свим социјалним активностима и свему лепом што чини живот.

“Доцекаћемо заједно слободу”, навео је епидемиолог.

Говорећи о тренутном стању, Кон је навео да смо трећу недељу већ добили, а од цетврте почиње нагли пораст броја, те да се мора пратити из дана у дан иако је данас забележен нагли пад броја заражених у односи на јуче, са 131 на 82.

“Сваки дан који добијемо у паду је добар за нас…свакако долазе топлији, сунчани дани када нешто треба да се деси, видећемо шта…свакако очекујемо да ослаби преносивост вируса то јест његов потенцијал”, навео је епидемиолог.

Указао је да се сада налазимо у најтежим недељама, те да је свима неопходна дисциплина.

Кон је лекарима такође поручио да издрже и да сви у овој ситуацији из себе извуку висе.

Указао је да епидемија Ковида-19 не може да се пореди са пандемијама грипа из 2009 и 2010. године, јер је сада смртност далеко већа.

Извор: Б92