КОН НЕ ИСКЉУЧУЈЕ ВРАЋАЊЕ КОРОНЕ НА ЈЕСЕН: Ево од чега ће то зависити

Епидемиолог Предраг Кон поновио је данас да постоји могућност да се нови корона вирус врати на јесен и додао да ћемо, на основу његовог понашања на јужној хемисфери, моћи да процењујемо шта можемо да очекујемо.

Одговарајући на питања новинара на конференцији у Палати Србија, навео је да је вирус активан на јужној хемисфери, али да није пођеднако активан свуда.

“Рецимо, у Аустралији није толико активан тако да то указује да није немогуће очекивати да тамо испуца свој потенцијал”, рекао је Кон.

Како је додао, на основу понашања вируса на јужној хемисфери моћи ћемо да процењујемо шта можемо да очекујемо.

“Прилично сам скептичан по питању стеченог имунитета код нас. Мислим да тога неће бити тако много зато што смо пуно сачували, поготово старије и децу”, рекао је Кон.

Како је додао, ако се вирус поново врати на северну хемисферу, онда наилази на “плодно тло” где може даље да се преноси.

“Вакцине неће бити у то време, још је рано за то, тако да ћемо, ако се вирус врати, опет бити у сличној ситуацији као што је било сада”, рекао је Кон.

Навео је да постоји и друга могућност, а то је да вирус не преживи.

“Ми итекако навијамо да вируса нема, да нестане и да га не видимо више никад, али морамо бити спремни и за његов евентуални повратак на јесен”, додао је Кон.

Извор: Курир