Кон: После лета биће опуштенија ситуација, није ми јасан Несторовић

Епидемиолог, члан Кризног штаба др Предраг Кон је, у интервјуу за Блиц, навео да ће епидемија трајати, али не на овај начин, и оценио да ће након лета бити знатно опуштенија ситуација. Говорио је и о томе чији коментари су га највише заболели.

На питање Блица да ли ћемо ускоро моћи да одјавимо епидемију или нас очекује нешто друго, Кон каже да то зависи од наше способности да спроведемо масовну имунизацију. „Лично сматрам да нам није неопходно стално доказивање да је вакцина добра. Имамо регулаторно тело у 50 најбољих у свету. То је довољно. Мислим да се ситуација драстично мења. Доћи ће и ефикаснији лекови, трајаће ово, али не на овај начин. Мислим да ће након лета бити значајно опуштенија ситуација“.

На констатацију да је било расправа са доктором Бранимиром Несторовићем, али и са познатим и мање познатим личностима путем Фејсбука, а на питање шта га је од тога највише заболело, Кон је рекао да је свакако имао одређених разочарања. „Најтеже су ми падали напади који су долазили од људи са којима сам радио и сарађивао. Страшно ме је заболео напад мог професора, доктора Радовановића. Ипак, волим да кажем да ће историја да суди о томе шта се догађало, које су одлуке биле добре, а које не“, навео је.

Упитан о односу са др Несторовићем, навео је да је он напустио Кризни штаб својевољно и да нема шта даље да коментарише. „Само ми није јасно зашто он када је већ изашао из Кризног штаба наставља да коментарише одлуке Штаба? То ми није јасно, заиста“, наводи др Кон.

На питање који тренутак у борби са короном је био најважнији, који га је растужио, разочарао или му дао наду, казао је да је назначајнији што је дошло до „покушаја цепања лекара“ и додао: „О томе нема ни говора. Ми смо сви, понављам, на истом задатку. Мере које су препоручене усвојене су махом заједничком одлуком. Било је цепања у размишљањима, али одлуке које су донете су заједничке“.

Извор: Н1