Кон: Примедбе удружења Уједињени против ковида увелико тема у Кризном штабу

Епидемиолог Предраг Кон изјавио је да се слаже са свим примедбама које износе епидемиолози из удружења грађана Уједињени против ковида и да су оне “увелико тема у Кризном штабу”.

Кон је за РТС оценио да је епидемиолошка ситуација у Србији “неповољна са тенденцијом погоршања”, али је додао да има и назнаке доброг.

Према његовим речима, претходних дана било 980 заражених у Београду а у среду тај број је 943, наводећи да та чињеница охрабрује јер се број смањује из дана у дан.

Кон је упозорио да не сме бити опуштања, “јер се Србија налази у недељи кад је вирус активан” и додао да се такво стање очекује и следеће недеље.

Он је упозорио да треба избегавати места на којима се пушта гласна музика, јер се у таквим ситуацијама гласније говори и тиме се више вируса излучује.

Као пример епидемиолог је споменуо случај где се на једној вечери од 25 особа, заразило њих 14.

Упитан да ли ће радно време угоститељских објеката бити скраћено, Кон је рекао да за сада то није у оптицају, јер је епидемиолошка ситуација још под контролом.

Он је казао да је приметио да већина људи поштује мере против ширења заразе и додао да “не треба исмевати маске”, већ да грађани треба у свим ситуацијама да их носе, а посебно због асимптоматских случајева заразе.

Извор: Н1