КОН: Врхунац је у 5. недељи, треба нам 14 дана гвоздене дисциплине, а ево колико има СТВАРНО ЗАРАЖЕНИХ У СРБИЈИ

Епидемиолог Предраг Кон гостовао је на wеб конференцији “Ту смо”, где је казао да је ово четврта недеља епидемије где је најјаче убрзање, а да у петој полако долази до врха.

– Ситуација је очекивана. Нажалост таква каква јесте, претња и даље постоји. Јако је важно посебно у две недеље гвоздена дисциплина – каже Кон.

– Улазимо у 22. дан са седам жртава. Иако то делује страшно, добро се држимо. Показује се да смо готово шест до седам дана успорили преношење вируса.

Да би почело масовно тестирање, потребно је да имамо тестове, а они се очекују од СЗО, тврди Кон.

– Убрзано тестирање је практично већ почело, али не онако како бисмо хтели. На Сајам ће ићи само они који већ имају дијагнозу или су раније лежали негде па су у завршној фази – објашњава он.

– Немам информацију да су пацијенти почели да се пребацују али је све спремно.

Објаснио је још једном и разлику између термина карантина и изолације

– Карантин је намењен искључиво за здраве људе, то су они који долазе из иностранства. У њему су потпуно здрави људи али постоји могућност да ће у наредних 14 дана испољити неке симптоме. Изолација је потпуно нешто другачије. Ми морамо да имамо изолацију која је болница за најлакше болеснике. За оне који евентуално имају врло лаке симптоме па им се погорша, они могу да буде пребачени у болницу.

Упитан је и да ли мисли да ће због слика са Сајма бити одбијања људи да пријаве симптоме.

– У свим великим епидемијама увек је било избегавања. Увек је било ирационалног понашања, чак и претњи, напада, неколнтролисаног страха. На том Сајму нема ништа лоше.

Колико има заражених?

– У нашој земљи од 6. фебруара спроводимо надзор над свима који улазе. Имали смо сумњиве случајеве које смо испитивали. Али нисмо имали срећу да је касније откривен. Да ли је он постојао раније, вероватно јесте. Колико је људи имало вирус, причаћемо касније кад се уради анализа. Прича се да има пет до 10 пута више у односу на број потврђених. Ја мислим пет, други 10, али и нисам мишљења да имамо само 2.000.

На питање може ли да се пореди озбиљност ситуције из 2009. и сад, одговара:

– Ми смо тај вирус дочекали потпуно спремни. Већ смо вирус били упознали, била је Универзијада, било га је током лета и знали смо да је благ. Коронавирус није благ ако 20 одсто даје клиничку слику која захтева болничко лечење. 6 одсто је на респираторима. Код пандемијског грипа он је био благ али смо прошли школу.

70 одсто ће бити заражено

– Ми чекамо вакцину за следећу сезону, нема шта друго. Она теорија коју је помињала Ангела Меркел да ће бити много заражених, истинита је. Истина је да ће бити 70 одсто људи на планети заражено у неком тренутку, али вакцина је та коју чекамо – казао је Кон.

Извор: Курир.рс