Кон: Врло вероватно да ће бити рестриктивних мера, носите маске

Епидемиолог Предраг Кон изјавио је да ће “врло вероватно” у једном тренутку доћи до увођења рестриктивних мера у борби против епидемије коронавируса, а да је сада најважније предочити градјанима да избегавају скупове и носе заштитне маске.

Током гостовања на Радио-телевизији Србије, Кон је навео да је ограничење кретања као опција на последњем месту и нагласио да се пре тога мора обезбедити да не долази до контакта са заражанима.

“Увођење додатних мера мора бити у складу са ситуацијом. Ми поред повећања броја заражених имамо и пуњење болница. Сигурно је да нам све то стоји над главом за неке нове рестриктивне одлуке. За сада је најважније да се градјанима каже, нарочито у Београду, да избегавају скупове и носе маске”, рекао је Кон.

Кон указује да се ипак испољава неки сезонски карактер вируса, али да још увек не може да се тврди да ли ће вирус остати трајно на овим просторима.

Епидемију би могла да успори колективна свест, која, каже, може да нас заштити док не буде вакцине.

Члан Кризног штаба је демантовао информације да се не ради праћење контаката заражених.

“Нико не види сатирање од посла читаве епидемиолошке службе у Србији, постоје четири смене, ради се непрекидно. Са сваким од 100 контаката треба да се исприча где је био. Прича о томе да се сви тестирају је нешто што није спроводиво. Тестирају се они који имају симптоме а да су контакти. Да се испитују сви контакти, лабораторијски, било би идеално, али не може да се очекује да се оствари”, наглашава Кон.

Говорећи о састанку председника Србије Александра Вучића са директорима ковид болница, који ће бити одржан касније данас, Кон је казао да претпоставља да ће Вучић дати своје видјење и мишљење ситуације коју је проузроковала епидемија корона вируса у Србији.

Извор: Н1