Кон: Здравствени систем је пренапрегнут, али није пукао

Епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон очекује већ следеће недеље мањи број новооболелих, али то неће ићи равномерно у целој земљи јер се вирус различито ширио. Ситуација је тешка, а здравствени систем пренапрегнут и треба рачунати да ће ово дуго трајати, рекао је Кон.

Кон је за РТС рекао да очекује већ следеће недеље мањи број новооболелих у Београду, јер већ другу недељу нема повећања броја новооболелих.

Ипак, како каже, то неће много променити тешку ситуацију у целој земљи, јер се вирус у појединим деловима тек распламсава.

Слично ће бити и за предстојеће празнике.

“За празнике ће ситуација бити тешка, јер ће притисак на болнице бити и даље велики. Мере ће бити на снази док год то буде требало, лично мислим да би оне могле да буду и оштрије”, рекао је Кон.

Када је реч о нашим грађанима који живе у иностранству, Кон каже да треба све учинити да се они одврате од доласка у земљу.

“Ако дође исти број као за ускрс, ми нећемо то издржати. Систем није пукао, али је већ пренпрегнут и ситуација је изузетно тешка”, истакао је.

Када је реч о вртићима и нижим разредима основне школе, Кон каже да је ситуација стабилна.

“Било је врло мало преноса вируса међу децом и иако имамо сада да и наставници оболевају, то није било на радном месту”, закључио је.

Извор: Н1