КОНАЧНО! Старијима од 65 година од четвртка неће бити забрањено кретање, али ће морати да се придржавају важног упутства

Ванредно стање у Србији биће укинуто у среду, на Ђурђевдан, најавио је председник Александар Вучић, што значи да се дан касније, од четвртка 7. маја, с престанком полицијског часа враћамо иоле нормалном животу.

Ова одлука за наше старије суграђане којима је било забрањено кретање током ванредних мера у борби с короном значи престанак те забране.

Како је објаснила проф. др Дарија Кисић Тепавчевић, члан државног Кризног штаба за борбу против корона вируса, струка и даље препоручује старијима да се пазе, мање крећу, држе дистанцу.

– Неки су заборавили да је паралелно са увођењем ванредног стања проглашена епидемија од великог јавног здравственог значаја. Само проглашење епидемије, што се није десило много пута у историји, значи да постоје могућности да се уводе одређене мере за категорије људ који су под највећим ризиком. То значи да би се практично могла задржати, у зависности од епидемиолошке ситуације, већина мера. Али неће бити забране, биће само стручна препорука, са тачно образложеним разлозима због чега је то тако – објаснила је пеф. др Кисић Тепавчевић.

Она је рекла и да је незахвално предвиђати када ће престати да се појављују новооболели од корона вируса, јер све зависи од тога како се становништво понаша, као и од временских прилика.

– Потребна је читава комбинација фактора спољашње средине, али свакако да топлог времена иде на руку у борби против вируса – закључила је Кисић Тепавчевић.

Извор: Ало