Корона вирус: Епидемиолози у Србији очекују трећи талас, у Британији пацијентима најављују отказивање операција

Према последњим подацима у Србији су од последица корона вируса умрле још две особе, председник САД Доналд Трамп се вратио у Белу кућу после тродневног лечења у болници, а у Великој Британији хирурзи најављују масовно отказивање захвата попут операција колена и кука.

Епидемиолог Предраг Кон рекао је да је тешко избећи трећи талас и да је пораст броја заражних неминован, јер долази зима.

„Искуство је да са вирусом нема преговора“, каже епидемиолог за РТС.

Додаје да они који не носе маску тамо где је прописано – чине прекршај.

У свету је забележено више од 35 милиона случајева корона вируса, а преминуло је више од милион људи, показују подаци Универзитета Джонс Хопкинс.

Шта се дешава у Србији?

У последња 24 сата забележена су још два смртна случаја. Тестирано је 5.349 људи, а регистрован још 51 нови случај заразе.

На респираторима је 20 пацијената, а у Србији је од почетка епидемије вирус регистрован код 33.952 људи. До сада је умрло 756.

Доктор Зоран Башчаревић са Институа „Бањица“ каже за РТС да би болница наставила да ради као ортопедија, мора да буде ван ковид система и зато моли све да се придржавају епидемиолошких мера.

Београд је највеће жариште корона вируса у Србији, а заменик градоначелника Горан Весић рекао је да мере у борби против Ковида-19 у престоници за сада неће бити пооштраване.

Како ћемо славити славе?

У сусрет сезони слава, многи су у дилеми да ли је могуће у исто време поштовати епидемиолошке мере и угостити породицу и пријатеље.

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић је рекао да „славе треба организовати, ту нема дилеме“.

„Потребно је да сваки домаћин размисли како ће створити услове, како ће се безбедно организовати то важно породично славље које представља традицију, али и будућност“, рекао је Тиодоровић за ТВ Пинк.

Сваки домаћин треба у складу са величином просторије да одреди број гостију, објаснио је Тиодоровић и додао да је важно поштовати мере превенције током припрема јела – често прати руке и дезинфиковати површине.

Укратко из света:

  • Амерички председник Доналд Трамп вратио се у Белу кућу пошто је напустио болницу у коју је био примљен због корона вируса.
  • Остаје питање колико је председник заиста болестан.
  • Хирурзи у Енглеској упозоравају на то да ће многе операције морати да откажу током зиме.
  • Сингапур нуди једнократну новчану помоћ како би подстакао људе да праве децу током пандемије коронавируса.
  • Сви барови у Паризу ће бити затворени од уторка, јер се број заражених повећава.

У свету је корона вирусом заражено више од 35.4 милиона људи, а милион их је преминуло, показују подаци Джонџ Хопкинс универзитета.

Каква је ситуација у региону?
Северна Македонија – 18.873 потврђена случаја
Од последица корона вируса до сада је преминуло 760 људи, а опоравио се 15.487 пацијент.

Босна и Херцеговина – 28.449 потврђених случајева
До сада је регистрован 888 смртни случај, а опоравило се 22.032 људи.

Косово – 15.814 потврђених случајева
Од последица корона вируса до сада је преминуло 630 људи а опоравило се 13.856.

Хрватска – 18.084 потврђених случајева
До сада је преминуло 304 људи, а опоравило се 16.192.

Црна Гора – 12.359 потврђених случајева
Тренутно је заражено 3.869 људи, а преминуло је 182. Опоравило се 8.308 људи.

Словенија – 6.764 потврђених случајева
Тренутно је активно 2.206 случајева заразе, а до сада је преминуло 159 људи.

Како је у свету?

Хирурзи у Енглеској кажу да ће бити многобројног отказивања хируршких захвата током зиме, јер ће болнице бити приморане да збрињавају пацијенте заражене корона вирусом.

Са Краљевског колеџа хирурга у Енглеској кажу да је ово „национална криза“ и сумњају да број заражених може да се смањи толико да се број операција врати у стање пре пандемије.

Планирани захвати попут замене кука су стављени на паузу до пролећа, како би се у болницама ослободили кревети за пацијенте са Ковидом-19.

Лекар из Беле куће Шон Конели каже да председник САД Доналд Трамп, који је изашао из болнице, није у потпуности ван опасности.

Рекао је да се његово стање поправило и да подржава одлуку да се врати кући, где ће имати медицинску негу у сваком тренутку.

Доктор Конели је одбио да одговори на питање када је Трамп последњи пут радио тест, односно када је добио негативан налаз на корона вирус.

Није потврђено да ли је Трамп под истом терапијом коју је примао док је боравио у болници.

Министар економије у Француској Бруно Ла Мер обећао је да ће помоћи власницима ресторана и барова које су погодиле рестриктивне мере уведене због корона вируса. Париски барови и кафеи биће затворени на две недеље како би се број заражених смањио.

Италијанске власти неће затворити ресторане и барове, али желе да се маске носе готово свуда.

Удружење за оболелих од Алцхајмера у Данској кажу да локалне власти и многи домови за старе не дозвољавају старији људима да виде своје вољене.

Директор удружења Нис Питер Нисен каже да се овом одлуком крши устав.

Ирски премијер Мајкл Мартин каже да сви морају да сада делају како би избегли увођење потпуне забране кретања.

Сингапур нуди једнократну помоћ како би охрабрили породице да праве децу током пандемије.

„Добили смо информацију да многи одлажу планове по питању родитељства због пандемије и зато смо одлучили да им дамо помоћ и подстакнемо их“, каже заменик премијера Хенк Сви Кит.

Још није познато колико ће износити та једнократна помоћ.

Сингапур је једна од држава са најмањим бројем новорођених беба у свету.

Извор: Данас