КОРОНАВИРУС ПРЕД ВРАТИМА СРБИЈЕ: Опасна зараза шири се Италијом, заражено 132 људи! ГРАДОВИ У ИЗОЛАЦИЈИ!

udarna

Карантин: У Италији је 10 градова стављено у изолацију, пошто је коронавирус потврђен код 132 људи, а двоје је преминуло, док су у Хрватској две особе под надзором

Смртоносни коронавирус све је ближи Србији! Ова опасна зараза проширила се на северу Италије, где је заражено више од 132 људи, док је двоје преминуло, а неки су градићи стављени у изолацију!

Најугроженији су региони Ломбардија и Венето, који представљају срце италијанске индустрије па је италијанска влада одлучила да 10 градова и општина из ових региона у којима има највише заражених стави у изолацију, па су улице аветињски опустеле.

Школе не раде

Затворене су школе и забрањена јавна окупљања, одлучено је да се чувени карневал у Венецији заврши раније од планираног. Како би спречио да се његови гости заразе коронавирусом, креатор Ђорђо Армани одлучио је да се његова ревија, у склопу Италијанске недеље моде у Милану, одржи иза затворених врата.

Први случај коронавируса у Италији откривен је код 38-годишњег мушкарца у градићу Кодоњо, југоисточно од Милана, који се разболео након сусрета с пријатељем који је боравио у Кини. Засад су у Италији од коронавируса преминуле две особе.

Узнемиреност је присутна и у суседној Хрватској, пошто су две особе, један младић са студентске размене из Италије и хрватска држављанка која је дошла из Падове, биле смештене на Инфективну клинику у Ријеци због сумње на коронавирус. Међутим, резултати су показали да они нису заражени овим опасним вирусом. Због мера предострожности, из Италије се вратило и педесетак средњошколаца из Омиша, који су посетили Падову, Верону и Венецију.
Међу великим бројем српских држављана који живе и раде у северној Италији за сада, како је за Курир потврдио министар спољних послова Ивица Дачић, нема заражених. – Петоро, од 11 српских држављана са крузера „Дајмонд принцес“, који су од раније у изолацији, осећа се добро, као и младић који је са истог брода стигао у Италију, где се налази у карантину. Црногорски држављанин са истог брода још увек је у кабини и није још пребачен у болницу – рекао је Дачић.

Батут: Брачни пар је добро

Верица Јовановић, в. д. директора Института за јавно здравље „Батут“, потврдила је за Курир да су држављани Србије, брачни пар Шевић, који су стигли са крузера из Јапана, добро. – Чекају се нове информације у вези са резултатима тестирања 11 наших држављана, који се још увек налазе на том крузеру – рекла је она.

Кинески председник Си Ђинпинг изјавио је да је епидемија коронавируса најозбиљнија криза која је погодила Кину од успостављања комунистичког режима 1949. године.

НЕМА ОТКАЗИВАНЈА ПУТОВАЊА

Због новонастале ситуације у Италији, српски тур-оператери засад не отказују планиране аранжмане. – До сада није било отказивања аранжмана, нити су хотелијери у Италији спремни да врате новац туристичким агенцијама. Ово што се дешава тамо су мере предострожности. Имамо стотине људи који су по Тајланду и Сингапуру, а који су ближе епицентру вируса, па се ни ти аранжмани не отказују. Док год хотелијери тврде да могу да обаве посао и да нема ризика, те да не желе да врате новац, путовања се неће отказивати – каже Александар Сеничић, директор Асоцијације туристичких агенција Србије (Јута).

Извор: Курир.рс/ С. Томчић – М. Бранковић