Коронавирус ће још дуго бити присутан чак и поред вакцине

Стручњаци упозоравају како ће свет дуго живети с коронавирусом упркос проналаску вакцине.

Не треба се заваравати, сматрају стручњаци кажу да на ствари треба гледати реално и прихватити чињеницу да ће вирус и даље бити присутан.

“До Божића се ствари неће поправити. Чак иако бисмо имали вакцину или добар болнички третман, човечанство ће са овим вирусом живети још много, много година”, рекао је др Джереми Фарар.

Он је почетком лета рекао да је овај период кључан за спречавање другог таласа коронавируса и додао да је врло важно додатно повећати капацитете за тестирање и улагати новац у лечење и вакцинацију.

Професор Джон Бел са Универзитета у Оксфорду сматра да су мале шансе да ће ЦОВИД-19 бити елиминисан успркос позитивним вестима објављеним почетком недеље да вакцине које су произвели активирају имунолошки одговор на коронавирус, пише ББЦ.

“Реалност је да ће овај патоген бити овде заувек, да не иде нигде. Вероватно да вакцина неће имати трајан ефекат, тако да ћемо морати да имамо континуирани циклус вакцинације. Због тога мислим да је идеја елиминације коронавируса заиста нереална”, закључио је Бел.

Извор: Н1