Коронавирус у Србији – нејасноће приликом објављивања података на сајту

У последња 24 сата у Србији није било преминулих од коронавируса, објављено је на сајту Министарства здравља. Број жртава од почетка епидемије је 250. Од пет хиљада 239 тестираних, присуство коронавируса потврђено је код 69 особа.

Последњих дана број заражених коронавирусом расте. Нова жаришта заразе откривена су у студентским домовима и вртићима широм Србије. Вирус је регистован и у суботичкој болници. Целу ситуацију чланови кризног штаба и епидемиолози који му не припадају, виде другачије.

“Ми имамо рецимо појединачних случајева у Београду 15, што једноставно не знамо одкале су се заразили и што указује да је вирус и даље у циркулацији, али то јесу све поједининачни случајеви и ми испитујемо даље контакте, евентуално откривамо тако неке групе то неможе да се назове жатиште, али је у сваком случају вирус и даље присутан, али не можемо да кажемо ни да је потпуно повољна ситуација”, објашњава члан кризног штаба епидемиолог Предраг Кон

“Можда су се и сами грађани превише опустили, с друге стране мора да се призна они су добијали контрадикторне изјаве од чланова кризног штаба… Ако је ситуација сад стабилна као што кажу, онда кад се број новооткривених приближи нули биће супер стабилна, онда можемо то да квалификујемо даље, али ситуација је објективно ровита”, каже епидемиолог Зоран Радовановић.

А да ли је ситуација са кронавирусом “ровита” и за државни врх? Председник Александар Вучић нема дилему. Каже да Србија има већи број заражених због великог броја тестираних особа.

“Ако буде било угрожено здравље људи и ако будемо имали више симптоматских случајева које морамо да лечимо и да третирамо на такав начин како лекари кажу, увек ћу бити и остати на страни заштите здравља и заштити струке лекарске, али то сад није случај, зато што наравно кад се земља отоврила и када нико ни о чему не брине, увек ћете имати тако до 80 или 100 заражених, али ми имамо толико број зато што тестирамо 4-5.000 људи”, рекао је Вучић.

Иако се тестира и до 5.000 људи дневно, како то председник тврди, и даље је нејасно како је надлежнима пошло за руком да у једном дану број оболелих буде смањен 10 пута, односно да се готово преко ноћи излечи 4.000 пацијената?

Нејасноће постоје и када је у питању објављивање података на сајту ЦОВИД – 19. Према информацијама које су објављене у суботу, укупан број регистрованих случајева био је 11.823. Међутим, тај број, одступао је за 249, у односу на збир објављених података о броју излечених, активних и преминулих. Управо колико је тог дана и износио укупан број преминулих.

Извор: Н1