КОВИД БОЛНИЦЕ У СРБИЈИ СВЕ ПУНИЈЕ: Ево шта епидемиолози кажу о ЛЕТОВАЊУ

Ковид болнице су све пуније и биће потребни додатни капацитети, изјавио је данас епидемиолог Предраг Кон.

Директор Инфективне клинике у Београду Горан Стевановић каже да се непрестано проширују капацитети и да ће их бити довољно.

Кон је рекао да се нова зграда Клиничког центра Ниш претвара у ковид болницу, а да ће Војна болница у Нишу преузети све хитне случајеве других обољења, односно остале пацијенте.

”Свуда се капацитети пуне, пре свега за тешке и средње тешке случајеве, већ смо на ивици капацитета и то не само у Нишу, него у свим болницама у Србији”, рекао је Кон на прес конференцији о ситуацији са корона вирусом.

Нагласио је да ће бити потребни додатни капацитети и у установама за тријажу пацијената, у којима се одвајају оболели и одатле шаљу у проширене болничке капацитете.

”Срећом, направили смо на време те капацитете, а да их немамо, сада бисмо били у врло тешкој ситуацији”, казао је Кон.

Директор Инфективне клинике у Београду Горан Стевановић рекао је да за сваки регион, посебно за централне болнице у Нишу, Новом Саду и Београду, постоје планови за проширење у складу са потребама.

Навео је да су у Београду сукцсесивно укључивани нови капацитети и да ће тако бити и даље, а да је циљ да се медицинско особље колико је могуће одмара.

Додао је да рационализација захтева да се колико је год могуће концентришу болесници, односно да се, када се једна болница скоро попуни, активира следећа.

”Иако имамо велики број оболелих, биће сасвим довољно капацитета”, рекао је Стевановић.

Извор: Курир