Кривокапић зове, Брнабић се не одазива

Премијерка Србије, Ана Брнабић, још није одговорила на позив председника Владе Црне Горе да током овог месеца отпутује у званичну посету тој држави.

До закључења овог издања нашег листа, нисмо добили одговор из кабинета председнице Владе Србије да ли ће прихватити тај позив, као што нисмо добили одговор из кабинета Здравка Кривокапића о томе да ли је добио одговор на позив премијерки Србије.

Здравко Кривокапић је 29. децембра прошле године позвао Ану Брнабић да почетком ове године, односно крајем јануара месеца, посети Црну Гору, да би, пре четири дана, тај позив поновио Ђорђе Радуловић, шеф црногорске дипломатије.

– Нова влада Црне Горе у потпуности жели да ресетује односе са Србијом и да крене испочетка и зато сам већ на самом почетку упутио позив министру спољних послова Србије Николи Селаковићу да дође у Подгорицу, изјавио је за Дојче веле шеф црногорске дипломатије Ђорђе Радуловић. Како је истакао, исто је учинио и премијер Здравко Кривокапић позивајући српску премијерку Ану Брнабић да дође у Црну Гору крајем овог месеца. Мислим да су то неки знаци пријатељства које Црна Гора као добар сусед пружа према Србији, рекао је Радуловић. Ми имамо „доктрину нултог проблема“ са свим суседима у региону који, као регион, сматра он, можда и није најзахвалнији за промовисање такве доктрине.

Црна Гора, иако није снажна економски или војно, ипак својим примером жели да утиче на односе у региону. То се односи и на Србију с којом желимо да имамо најбоље односе засноване на принципу две независне земље, међусобном поштовању и засноване на принципу немешања у унутрашње ствари, рекао је Радуловић.

Подсетимо, од пада режима Мила Ђукановића, односно од формирања нове владе Црне Горе, у децембру прошле године, није било званичних посета званичника једне и друге државе. Посете на највишем нивоу, међутим, нису биле обичајност ни за време власти Мила Ђукановића, као што нису биле ни пре доласка на власт Александра Вучића и Српске напредне странке – за време власти Бориса Тадића и тадашње Демократске странке, прецизније од одвајања Црне Горе из заједнице са Србијом, 2006. године, као и признања Косова од стране црногорске администрације, 2008. године.

Извор: Данас