Кризни штаб не сме да каже шта стварно мисли

Почело је обраћањем председника Србије Александра Вучића, који је казао да је за увођење полицијског часа…

… наставило се изјавом министра здравља Златибора Лончара да нема више слободних места у болницама за корона пацијенте у Београду, у 15 часова јавност је сазнала и да је јуче откривено 3.341 заражени док је преминуло још 19 грађана, међутим да ли ће и које нове мере бити донете након јучерашње седнице Кризног штаба, која је завршена око 13 часова, није било ни речи до закључења овог издања.

Досад је било уобичајно да се након седница чланови овог тела обраћају јавности, међутим то јуче није био случај. Медији су једино пренели да је епидемиолог Предраг Кон казао да „сви у медицинском делу, јединствено, сматрамо да би требало озбиљно заоштрити и спровођење, и контролу мера и увођење додатних мера“. Он је за портал Мондо још рекао „добро су нас чули, зна се шта смо тражили“.

– Не могу да кажем шта ће бити донесено јер ово свакако зависи од немедицинског дела. Ми смо то рекли и то врло експлицитно, навео је Кон пребацивши тако лопту у двориште Владе која сада треба да одлучи да ли ће прихватити предлог Кризног штаба.

Претходних недеља поједини чланови штаба истицали су да треба размишљати о скраћењу ако не и затварању угоститељских објеката, међутим на претходној седници такав предлог није усвојен. При томе председник Србије Вучић у два наврата је истицао да је молио Кризни штаб да се не затварају угоститељски објекти, да би јуче казао да је он био за полицијски сат.

– Био сам за полицијски час, а то затварање од 6 до 6, то су полурешења, која више штете економији, а користи неће донети, али саслушаћемо њих, рекао је Вучић на питање да ли ће Кризни штаб предложити неке нове мере.

Упитана да прокоментарише то што јавност током дана јуче није могла да сазна ништа о новим мерама, епидемиолог Ивана Прокић, координаторка епидемиолошког тима удружења грађана Уједињени против ковида, каже да чак и ако су чланови медицинског дела Кризног штаба „били једногласни у мишљењу да се мора пооштрити одговор на епидемију, то ништа не вреди ако политичари и влада, то јест нестручни људи по овом питању, имају задњу реч“.

– Ситуација је јасна, док смо прекјуче имали највише позитивних у дану и ситуацију у здравству која захтева хитно деловање, они су делили и примали ордење, показујући шта је примарније: „потврда“ легитимитета Кризног штаба а не јавно здравље, истиче Прокић додајући да УКП неће одустати од захтева да се формира стручна комисија која би заузела улогу КШ.

Она објашњава је епидемиолошки тим УКП, чије је она кординатор, јуче објавио предлог мера које треба предузети у овој ситуацији, уз посебан осврт на рад угоститељских објеката за који је рекла да је само један од сектора који је комплетно ван контроле.

– Чак и да се колеге лекари из КШ слажу са лекарима из УПК и нашим предлозима мера, то не смеју јавно да кажу. Јуче се најасније видела улога КШ, он је ту саветодавно тело у служби председника а не градјана тако да не сме да информише градјане о својим закључцима, наводи Прокић.

УКП, који процењује да епидмеиолошка ситуација неповољна и да је ниво опасности 4 (највиши је 6), јуче је иначе предложио да се радним данима ограничи време рада локала до 20 часова, односно до 23 за доставу, док је током викенда потребно потпуно затворити угоститељске објекте. Како се додаје викендом може бити дозвољен једино рад у сврху доставе или преузимања хране за понети без уласка гостију у локале, док би ноћне клубове требало затворити. При томе УКП наглашава да које год мере да се примене оне морају остати на снази најмање две недеље како би се видео њихов ефекат

– Немогуће је све затворити на дуг период, али је немогуће и све отворити, у питању је постизање баланса. Зато се треба размишљати о различитим нивоима и ићи градативно, што у смислу затезања што у смислу попуштања мера. Као што смо рекли у документу, ми немамо увид у тачну ситуацију јер нам за то треба низ параметара али они који то имају и који су у могућности да спроведу мере, то треба хитно да ураде, наглашава Прокић, додајући да без обзира на изостанак мера, људи треба да схвате да је одговорност појединца сада битна.

Средњошколци треба да пређу на онлајн

Ивана Прокић истиче да је УКП дао предлог мера и за остале секторе које у пакету треба примењивати за што ефикаснију борбу. „Опет наглашавам, доследност, поверење, транспарентност и комуникација И едукација су кључне у спровођењу мера“, наводи Прокић. Неке од мера које је УКП предложио за ниво 4 опасности су и прелазак на онлајн наставу за средње школе и факултете, као и скраћено радно време основних школа. Истовремено препоручују се само хитна и неодложна путовања ван земље, али и да продавнице одреде посебно време када најстарији суграђани могу куповати. УКП је такође дао и предлоге који се односе на скупове, те ограничење броја људи.

Извор: Данас