Кров над главом: Покренут кривични поступак против извршитељке и службеника

Апелационо јавно тужилаштво у Београду дало је обавезно упутство за покретање кривичног гоњења једне јавне извршитељке, саопштила је Здружена акција “Кров над главом”.

Упутство је издато Вишем јавном тужиоцу одељења за сузбијање корупције у Београду, а поред извршитељке Мирјане Димитријевић, односи се и на начелника Службе за катастар Општине Вождовац, судског вештака и геодете.

Организација „Кров над главом“ је због одлуке Апелационог тужилаштва позвала све извршне дужнике да траже изузеће Мирјане Димитријевић из својих појединачних случајева, а Министарство правде да „хитно реагује и забрани (њен) рад“.

Кривичну пријаву поднела је породица, која тврди да Димитријевић покушава да изврши судску пресуду над објектом који није предмет извршења.

„Последњи документ који је (претходни приватни извршитељ) донео у августу 2016. године је записник у коме се наводи да предмет извршења који је описан у судској пресуди не постоји. Извршни дужник тврди да је након тога поступак требао бити обустављен али је, уместо у суд, предмет пребачен Мирјани Димитријевић“, наводи се у саопштењу.

У „Крову над главом“ наводе да је она након тога поново покренула читав процес, „игноришући претходне одлуке, документацију и мишљења вештака“.

Организација оцењује и да наведени случај има „велике сличности“ са случајем породице Вуксановић, с обзиром да иста извршитељка покушава да их исели из куће, за коју Вуксановићи тврде да није предмет судске пресуде.

„Извршитељка Димитријевић је (у оба случаја) практично понављала судске поступке, саслушавала сведоке и узимала доказе који њој иду у прилог, игноришући доказе који је побијају, (како би извршила) пресуде чак и када је то правно немогуће. ‘Кров над главом’ годинама тврди да извршитељи имају превелика овлашћења и да често одлучују о судбинама људи излазећи из законских оквира, а ова два случаја то потврдјују“, додаје се у саопштењу.

Извор: Н1