Курти укинуо таксе

Косовски премијер у оставци Аљбин Курти је објавио да је косовска влада донела одлуку о укидању таксе на производе из Србије и Босне и Херцеговине.

Уводи се мера реципроцитета у односу на Србију.

Мере реципроцитета неће бити примењене у односима са БиХ.

Одлука ступа на снагу вечерас у поноћ и важи до 15. јуна ове године, када ће се сагледати резултати примене ове одлуке.

Премијер у оставци је поменуо многе међународне документе који су основа за међусобне трговинске односе док је посебно подвукао да два документа који се односе на трговинске односе између Косова и Србије треба да буду у складу са уставним и законским решењима на Косову.

“Прво фитосанитарна уверења и друга пратећа документација за прехрамбене и непрехрамбене производе да се подведу под фитосанитарну контролу на граници са Косовом. И друго, ветеринарска уверења и пратећа документација за прехрамбене и непрехрамбене производе животињског порекла да подлежу ветеринарској контроли на граници са Косовом“, казао је Курти и објавио да је такву одлуку донела вечерас Влада Косова.

Институције Косова, као што су гранична полиција, царина, Агенција за храну и ветеринарство, Агенција за производе и медицинску опрему, као и друге одговарајуће институције треба да почну са применом одлуке чим она буде потписана.

“Мере реципроцитета односно међусобних односа су институт, односа између суверених држава који је признат основним принципима међународног права“, казао је Курти помињући конкретна међународне документа и принципе који то уређују.

Подсетимо, косовска скупштина је пре неколико дана опозвала Куртијеву владу.

Извор: Б92