ЛАЗАНСКИ ОТКРИО КОГА ЈЕ ПУТИН ПОСЛАО У СРБИЈУ: Реч је о највећем стручњаку за биолошки рат

Владимир Путин послао је у Србију свог најбољег “убицу короне”, највећег руског стручњака за биолошки рат, генерал-мајора Михаила Чернишова.

То каже амбасадор Србије у Москви Мирослав Лазански, који наглашава да је генерал Чернишов, који је у петак допутовао у Београд, без икакве сумње “оно најбоље што руска држава има за борбу против коронавируса”!

Реч је о начелнику јединица АБХО – трупа за отклањање атомске, нуклеарне, радиолошко-биолошке и хемијске опасности при Западном војном округу руске војске. То је најснажнија групација руске армије која директно чува фронт ка НАТО. Чернишов се на челу одсека за АБХО налази од његовог формирања 2011. године и на то место је постављен специјалним указом руског председника. У нашој земљи сада предводи тим од 87 војних експерата и специјалаца за дезинфекцију и деконтаминацију.

Мирослав Лазански каже да је већ само слање специјалца таквог ранга у Београд јасна порука свима и у Србији и у свету.

– Упућивање начелника јединица за АБХО показује значај који нама и нашој земљи придаје председник Руске Федерације Владимир Владимирович Путин. Он је у Србију послао свог “генерала супермена” за све врсте биолошког рата. Михаил Чернишов је врсни стручњак у својој области… Војска Србије и иначе има одличну сарадњу с руским Западним војним блоком и сваке године са њима одржавамо заједничке вежбе у подручју Санкт Петербурга. Русија придаје изузетну пажњу развоју овог сегмента оружаних снага, а руски стратези кажу да будућност ратовања није само у сфери сајбер-сукоба, већ и у подручју микробиологије – наглашава Лазански.

Према његовим речима, обим упућене помоћи такође показује углед који Србија има у Кремљу. Лазански подсећа да је до реализације помоћи дошло непосредно након разговора председника Вучића и председника Путина.

– Италија је драстично погођенија коронавирусом од Србије и њима је упућено 15 авиона помоћи, док је у Србију стигло чак 11 “иљушина”, и то за мање од 24 сата. Када упоредите бројке, погођеност епидемијом, број становника и друге параметре, јасно је да смо пропорционално добили највећу могућу помоћ – истиче Лазански.

Биће још помоћи

Саговорник не искључује могућност да нам Русија пошаље и додатну помоћ у борби против вируса.

– Све зависи од тога како ће се ситуација развијати. Русија се још једном показала као поуздан савезник Србије – подвлачи Лазански.

Извор: Информер