Лазовић: Јасно да не можемо очекивати неку помоћ од ЕУ у овом тренутку

Након састанка дела опозиције са европским комесаром за проширење Оливером Вархељијем јуче у Београду, представник иницијативе Не давимо Београд Радомир Лазовић рекао је у Новом дану да је дијалог неопходан и да је добро што се десио, као и да је добро да опозиција учествује у макар неком делу јавног живота.

Ипак, како је навео, брине га план који је део опозиције изнео, а према којем се чека да “ЕУ одлучи да Вучић више не ради посао”.

“Оно што треба да урадимо, иако уважавамо мишљење ових људи, јесте да организујемо људе овде у Србији да се промени ова власт, то може да се деси”, казао је.

Лазовић сматра да је “наметнуто и лажно јединство” опозиције непотребно.

“Ми имамо једно заједничко, да се смени овај систем… па да се онда аргументима и идејама такмичимо где ће ићи ово друштво”, казао је.

Он сматра да се треба борити за Београд.

“Ако је тешко оствариво у другим деловима Србије, у Београду се чини да је највећи потенцијал, у Београду треба ићи у више колона и уз озбиљну организацију за контролу избора. А онда тај успех да прелијемо на остатак државе. Искуство Будимпеште, и Истамбула, где су врло ауторитарни, слични лидери, од којих Вучић и учи, показали су да освајање главних градова може бити пут у промене”, додао је.

Како је навео, треба да учинимо све што можемо да бисмо натерали институције да раде оно што треба или “да променимо ту екипу”.

“Можемо промени власт у Београду и Србији и морамо то учинити ако очекујемо да живимо у добром граду”, оцењује.

Поводом извештаја ЕУ о Србији, Лазовић је рекао да је јасно да не можемо очекивати неку већу помоћ од ЕУ у овом тренутку јер “они иду путем сарадње упркос томе сто је власт преотела државу”.

“Како поправити оцену, тиме се бави наша власт све време, а не како поправити стање суштински. Увек су ти извештаји усклађени са преовлађујућом вољом у ЕУ, званична политка према Србији није добра, ова власт не би требало да има такву подршку ЕУ”, додао је.

Када кажу званичници да реформе треба спровести због нас самих, то лепо звучи, али – колико је то далеко од истине, закључио је Лазовић.

Извор: Н1