Лекари упозоравају: Непоштовање прописаних мера главни кривац за лошу ситуацију

Из дана у дан бележимо све више заражених короном, епидемија се шири у целом региону. Анестезиолог из Београда Немања Димић и хрватски епидемиолог Мирослав Венус сагласни су да је непоштовање прописаних мера главни кривац за све лошију епидемиолошку ситуацију.

“Још има људи који сматрају да тај вирус чак и не постоји или да није толико озбиљан. Манипулише се процентом умрлих, а умиру људи, а не бројке. Тек када се појави већи број умрлих, онда схватају да тај вирус и није баш безазлен”, сматра хрватски епидемиолог, преноси Нова.рс.

Венус наводи да би за сузбијање вируса требало размотрити што веће могућности за рад од куће. Као корисно би, сматра епидемиолог, било и да се размотри већи обим онлине наставе за средњошколце.

“Мислим да су школе и даље безбедне, али се средњошколци заражавају на другим местима”, указује Венус. Истиче да није поборник полицијског часа или потпуног закључавања, али додаје и да треба имати у виду да се све мере доносе за добробит здравља грађана.

Београдски анестезиолог поручује да о учинку мера и њиховој делотворности можемо да говоримо тек када се оне буду потпуно и без изузетка примењивале у пракси.

“Добар део грађана се прописаних превентивних мера не придржава у потпуности”, каже Димић и подсећа да је реч о ношењу маски, одржавањуу дистанце и избегавању окупљања у затвореним просторима.

“Ми смо сви чувари свог здравља. Нико вас не тера да идете у клубове”, поручује Димић.

Додаје да је ситуација веома озбиљна и да је трећи талас, по броју заражених, јачи од претходна два. Болнички капацитети су скоро попуњени. “Медицинско особље је максимално упрегнуто, не само сада, већ претходних осам месеци”, напомиње Димић.

Извор: Н1