Љајић: Ситуација у Новом Пазару озбиљна, али се у јавности преувеличава

Потпредседник владе Расим Љајић који је у Новом Пазару, каже да је ситуација у том граду озбиљна, али и да се поједине информације преувеличавају што додатно може да погорша ситуацију. Каже да је Нови Пазар данас добио помоћ од Клиничког центра из Крагујевца, а направљен је и нови протокол за збрињавање болесних.

“Оно што се догодило у Новом Пазару, догодило се из најмање два разлога. Први је што у кратком временском периоду болница је била затрпана пацијентима који су покушали кући да се лече, и нажалост, после седмог или осмог дана са упалама плућа, пацијенти су у великом броју дошли у болницу, а болница није имала довољно капацитета, што због дефицита кадрова, што позитивно оболелих од ковида-19, и у таквој ситуацији имали смо ту кризу која је трајала и још увек траје, и од данас верујем да ће она ући у неки нормални ток решавања, уколико се поштују препоруке које су дате, и овај систем у пракси у потпуности заживи, ја се надам да за неких 10 дана можемо да уђемо у мирни период”, каже Љајић.

Тврди и да болница у Новом Пазару нема проблем са недостатком опреме, већ недостатком кадрова.

“Лекари из Крагујевца су лично мени рекли да у односу на број становника, здравствени центар у Новом Пазару је боље опремљен него Клинички центар у Крагујевцу. Проблем је у кадру, дефициту кадра и чињеници да је један број лекара оболео и не може да своју функцију врши, и зато нам је потребна помоћ лекара из других болница или здравствених установа, и утолико је ова помоћ која је стигла из Крагујевца – а сутра ће доћи и лекари из Краљева – значајнија, и ја се надам да је то пут да се уђе у један мирнији период решавања ових тешких проблема”, поручује Љајић.

Каже и да је у медијима видео различите бројке о броју заражених и преминулих, али истиче да нико нема разлоге да крије број оболелих, преминулих или људи на респираторима.

“Према томе у сваком тренутку у болници требају и даваће податке сваком кме они буду били потребни, а никакво преувеличавање… јер и једно и друго је огромна грешка – да неко минимизира ове проблеме, јер они јесу довољно озбиљни, али и такође се прави велика штета уколико се ови проблеми додатно драматизују и представљају онаквим какви они нису”, наводи Љајић.

Извор: Н1