ЉУДИ У ВУХАНУ ЖИВЕ У СТРАХУ! Град је савладао ВИРУС али да ли може да ПРЕЖИВИ оно што следи? ИСПОВЕСТ БЕЗ ЦЕНЗУРЕ

Пре само три месеца Ванг је плаћао радницима у његовом ресторану Вухан новогодишње бонусе и прослављао трећу годину пословања.

Сада, након 76 дана у карантину у епицентру епидемије коронавируса, ментално је и финансијски исушен, а посао му је пред потпутним урушавањем.

Затварање Вухана обустављено је 8. априла, али две недеље касније Ванговом ресторану још увек није дозвољено да се у потпутности отвори.

Упркос томе што нема посла, и даље је морао да плати кирију за три месеца – у вредности од скоро 8.500 долара. Уз страхове од другог таласа инфекције који би могао да проузрокује још већу финансијску бол широм Кине, Ванг је рекао да нема другог избора него да затвори продавницу.

“У Вухану постоје многи попут нас који се више не могу вратити ономе што су радили пре избијања епидемије”, рекао је Ванг.

Он нас је замолио да користимо само његово име због забринутости због последица разговора са страним медијима.

Ванг је само један од многих власника предузећа у Вухану који се боре да се стану на ноге у тешкој локалној економији. Само у првом кварталу године економија провинције Хубеи, чији је главни град Вухан, смањила се за готово 40 одсто, према државној новинској агенцији Синхуа.

Ванг је рекао да су троје рођака оболели од коронавируса, од којих је један преминуо од болести. Породица није могла да га сахрани.

“У том периоду смо били заиста престрављени, заиста престрављени”, рекао је.

Као метропола од 11 милиона људи, Вухан је једно од највећих кинеских индустријских и транспортних чворишта, смештено на обалама реке Јангце. Дуго се сматрао економским мотором централног дела земље.

Био је то први град на свету који је заустављен због спречавања ширења вируса, почевши са обустављањем јавног превоза 23. јануара.

У провинцији Хубеи укупно је пријављено 68.128 случајева Цовид-19, у којима је преминуло 4.512 људи.

Затварање Вухана службено је завршено 8. априла и људима је дозвољено да напусте своје домове. Неке продавнице су поново отворене, а велики број паркова и јавних простора, укључујући зоолошки врт Вухан, сада прима посетиоце.

Извор: Курир.рс