Лончар: Измене закона још једна мера државе у контроли епидемије

Посланици Скупштине Србије започели су трећу седницу другог редовног заседања на којој ће по хитном поступку разматрати Предлог закона о изменама и допунама Закона о заштити становништва од заразних болести.

Овим изменама предвиђено је да ће комунални милицајци и градски комунални инспектори моћи да изричу казне на лицу места због неношења маске или непоштовања физичке дистанце на отвореном или у затвореном простору.

Како пише у предлогу комунални милицајац или градски комунални инспектор моћи ће да напише казну од 5.000 динара на лицу места физичком лицу које не носи маску или не поштује прописану физичку дистанцу, док ће казне за правна лица бити од 50.000 до 300.000 динара у зависности од одредбе коју крше.

Министар здравља Златибор Лончар рекао је образлажући предлог закона да су ове измене још једна мера државе у контроли епидемије и доносе се са жељом да се помогне грађанима који поштују мере, носе маске, не присуствују масовним окупљањима.

Он је додао да су предложеним изменама у закон уведени појмови који до сада нису постојали, као што је коронавирус, категорија “контаката” који морају да се придржавају мера, дефинисани су нови појмови као “лична заштита, кућна изолација, карантин, превоз, здравствени надзор, карантин у кућним условима” и многи други.

Лончар је позвао посланике да подрже закон, а пошто на предлог није поднет ни један амандман, очекује се да ће се о закону гласати вечерас.

Извор: Н1