Лончар: Кинеска вакцина није испунила услове Агенције за лекове

Министар здравља Златибор Лончар потврдио је да Србија неће учествовати у клиничком испитивању кинеске вакцине против короне јер нису испуњени услови Агенције за лекове.

“Чуо сам јутрос вест да је једно испитивање прекинуто и то је нормално и даје прилику да се вакцина поправи. Тек када се створе услови, кад нека вакцина испуни све стандарде, тек тада ћемо је препоручити нашим грађанима”, рекао је Лончар за РТС.

Он је додао да ће од 1. октобра почети вакцинација против сезонског грипа која ће помоћи да се не укрсте вируси грипа и короне.

Министар је рекао да су медицински радници спремни за нови талас коронавируса, да се о самом вирусу не зна све, али да су сада сви обучени да користе заштитну опрему.

Лончар је најавио да ће се састати са директорима болница које нису ковид, како би се искористило ово затишје за убрзано лечење пацијената чији су прегледи одложени због короне.

Он је додао да ће се одредити приоритети и ажурирати листе како би било обављено што више прегледа скенером или на магнетној резонанци пре него што се број оболелих од ковида не повећа.

У међувремену министар здравља препоручио је обавезно ношење маске у затвореном простору, избегавање скупова и држање дистанце.

Извор: Н1