Лончар: На седници Кризног штаба није било речи о увођењу полицијског часа

Министар здравља Златибор Лончар изјавио је да на данашњој седници Кризног штаба није било речи о увођењу полицијског часа, али да је препорука да се прекину контакти грађана јер је то једина солуција.

“Налазимо се у ситуацији да је вирус ушао у породицу и то је велика разлика од оног у претходном периоду. Једини начин да се спречи ширење је прекид контаката. Не постоји други”, рекао је Лончар.

Лончар је објаснио да су чланови Кризног штаба после јутрошње седнице рекли да им треба три до четири сата да предложене мере ставе на папир како би могли да их образложе, као и да их размотре са правним стручњацима да се види шта је могуће.

Не желимо да правимо конфузију међу грађанима Србије, истакао је он, додајући да су бројеви о данашњим новозараженим и мртвим последица непоштовања мера.

“Које год мере донесете, минимум је седам до 10 дана да видите њихов резултат”, констатовао је Лончар, уз напомену да полицијски час није чаробно решење, али јесте нешто што “пара уши” и да зато сви треба да схвате да ли је то неопходно.

Он је најавио да ће у болницама у Београду, где је стање најкритичније, бити отворени и додатни капацитети, па су тако јутрос укључене и Пулмологија и Грудна хирургија у Клиничком центру Србије, а у Нишкој бањи се болница претвара у ковид, као и у Лесковцу.

Одговарајући на питање у укључењу приватних болница у ковид систем, Лончар је је навео да не постоји неко од њих да се јавио и исказао жељу да се укључи, а да му се није изашло у сусрет.

“То је њихова ствар, свако је добродошао”, поручио је он, напомињући да држава није дошла у фазу да их директно условљава, а да свако ко жели може добровољно да се укључи.

Лончар је поручио да Србија има довољно тровалентних и четворовалентних вакцина против сезонског грипа и најавио да ће их у наредних пар дана стићи још више од 200.000, па је препоручио грађанима да се вакцинишу.

Извор: Н1