Лукашенко положио заклетву, погодите чија је била прва реакција

Александар Лукашенко је данас ступио на дужност председника Белорусије,  известила је агенција БелТА.

Према његовим речима, церемонија инаугурације, на коју је позвано неколико стотина људи, одржава се у Палати независности. Лукашенко је положио заклетву на белоруском, стављајући руку на Устав и потписао акт о полагању заклетве. Након тога, председница Централне изборне комисије републике Лидија Јермошина уручила му је председничко уверење.

„Ступајући на дужност председника Републике Белорусије, свечано се заклињем да ћу верно служити народу Републике Белорусије, поштовати и штитити права и слободе човека и грађанина, поштовати и штитити Устав Републике Белорусије, свето и савесно испуњавати високе дужности које су ми поверене”, наводи БелТА текст председничке заклетве.

Лукашенко је на инаугурацији рекао да дужност председника преузима са осећајем поноса за Белорусе.

Према његовим речима, белоруски народ не само да је гласао за једног од кандидата на августовским изборима, већ је и бранио миран живот и суверенитет земље. „Нисмо само изабрали председника државе – бранили смо своје вредности, свој мирни живот, суверенитет и независност”, рекао је Лукашенко, преноси ТАСС.

Први који су се огласили са честиткама су радикали:

– Велики пријатељ Србије и српског народа, Александар Лукашенко, данас је ступио на дужност председника Белорусије. Белоруски народ донео је исправну одлуку, нека је са срећом! – написао је потпредседник Српске радикалне странке Миљан Дамјановић на свом твитер налогу.

Лукашенко је дан инаугурације за председника, према извештају ТАСС-а, назвао даном убедљиве победе Белоруса. Председник је изјавио да нема право да напусти Белорусе који су остали лојални земљи и народу и обећао да ће социјална политика остати обележје Белорусије.

Извор: Политика