Лутовац: ДС на прекретници – или реформе или таворење на политичкој маргини

Председник Демократске странке (ДС) Зоран Лутовац оценио је да се та странка налази на прекретници – “или ћемо спровести страначке реформе и постати ослонац грађанима за важне друштвене реформе, или ћемо наставити са праксом која је довела до губитка поверења код грађана”.

“Или ћемо се ревитализовати, или ћемо наставити да таворимо на политичкој маргини. Огромна већина чланова и симпатизера жели реформисану ДС, која ће рашчистити са штетном праксом и окренути са грађанима и јавном добру”, рекао је Лутовац, у ауторском тексту за нови број недељника Време.

На другој страни, навео је, “они који су је довели на најниже гране хтели би да наставе по старом”.

“Кораци који нам непосредно предстоје на путу реформе су: промена статута, избори у локалним организацијама, а потом и општи унутастраначки избори”, најавио је Лутовац.

Како је рекао, “променом статута неопходно је створити правни оквир за стварање функционалне и ефикасније организације, као и за процес уједињења (интегрисања) сродних организација, удружења и политичких партија у ДС”.

“Реформа подразумева стварање организације прилагођене времену и оконостима у којима живимо, кадровско освежење и излазак из зачараног круга ‘вечитих функционера’, који би и даље да управљају странком на исти начин који га је довео на маргине”, истакао је Лутавац.

Он је навео да “реформа подразумева и јасније програмско профилисање странке”.

“То подразумева један спољнополитички стуб: ЕУ и неколико унутарполитичких стубова – уређену демократску државу владавине права, у којој су солидарност, људска права, толеранција, социјална правда, борба против сиромаштва и неједнакости основне вредности, а борба против корупције и криминала претпоставка за стварање таквог друштва. Хоћемо друштво слободних грађана, а не друштво отуђене политичке касте”, истакао је Лутовац.

Извор: Н1