Лутовац: Лечић је Вучићева фигура

Председник Демократске странке (ДС) Зоран Лутовац изјавио је да је уверен да ће ускоро доћи до дијалога власти и опозиције, уз посредовање Европске уније, о успостављању услова за поштене и слободне изборе у Србији, саопштено је данас из ДС.

Лутовац је у писаној изјави навео да “све оно што опозиција замера властима, замера и Европска унија у својим извештајима”, због чега је и ЕУ неопходна као медијатор.

“Без ње бисмо били у истој ситуацији као што смо били на Факултету политичких наука, па и после у Парламенту једна страна прича једно, друга друго, и онда се разилазимо. Успех дијалога је у интересу свих, али да би он успео важно је да агенда дијалога буде добро постављена. Ми морамо да разговарамо о томе како ћемо обезбедити поштовање закона и Устава, а не да ли ћемо и у коликој мери поштовати законе и Устав, као што би то многи желели”, рекао је Лутовац.
Према његовим речима, опозиција треба да синхронизује своје акције, да формулише захтеве и са тим захтевима, заједно, изађе пред грађане Србије и затражи њихову подршку, као и да се избори за слободу медија.

Лутовац је навео да колико је слобода медија важна, “говори и чињеница да се недоумице у вези са захтевом који је бивши члан странке Бранислав Лечић поднео Министарству искључиво медијски стварају”.

“Само у медијима, и то уз помоћ режима, ствара се слика о некој другој страни, која реално не постоји. Да нема медијске подршке, сваки грађанин Србије би знао да је Лечић доставио министарству фалсификате, због чега би требало не само да буде одбијен, него и да кривично одговара, и ми се овим питањем не бисмо бавили дуже од два минута”, казао је Лутовац.

Он је навео да је ДС фокусирана на оно што је заиста важно, због чега се локални и ресорни одбори, упоредо са питањима важним за свакодневни живот грађана и борбом за поштене изборе, интезивно баве припремама и решењима за системску промену у Србији “која подразумева комплетну промену друштва, а не само персоналну промену гарнитуре на власти”.

Извор: Бета