МАЂАРСКА ДО ДАЛМАЦИЈЕ, УЗБУНА У ХРВАТСКОЈ! Због једне објаве ОРБАНА настала лудница! Погледајте шта је РАЗБЕСНЕЛО ХРВАТЕ

Мађарски премијер Виктор Орбан пожелео је срећу матурантима који су данас имали тест из историје уз фотографију глобуса на којој се приказана “велика Мађарска”.

Карта приказује територију Мађарске која обухвата део Хрватске, све до Ријеке и Далмације.

Ово није прва провокација Орбана када се ради о хрватској територији. Орбан је у децембру такође објавио карту велике Мађарске, када је објавио фотографију састанка председништва своје странке Фидес, који је одржао пред великом уоквиреном картом “историјске Мађарске”.

Премијер Хрватске Андреј Пленковић је тада рекао како, колико он зна, није први пут да се та карта показује на састанцима Фидеса. “Хрватске границе су ту где јесу”, рекао је тада Пленковић, преноси портал Индеx.хр.

У јуну прошле године службена мађарска страница на Твитеру на енглеском језику “About Hungary ” објавила је илустрацију, односно глобус којим се сугерише да су након Првог светског рата и Тријанонског споразума Мађарској отете две трећине територије, укључујући чак 63.000 километара квадратних који су део данашње Хрватске, Словеније и Србије, односно Војводине, подсећа портал.

То је наишло на осуду Словеније, а Хрватска тада није реаговала.

Када је Орбан у јуну посетио Осијек, где га је дочекао хрватски премијер Андреј Пленковић, носталгично је говорио о Славонији и Барањи као “најбогатијим деловима наше (мађарске) државе”.

Извор: Курир