Макрон с Вучићем: Важни преговори о Косову, подршка Лајчаку

Председник Србије Александар Вучић састао се у Паризу са председником Француске Емануелом Макроном. “Желим да истакнем место које Србија има за Француску”, поручио је Макрон.

Емануел Макрон је поручио да је веома срећан што има прилику да поново угости председника Србије Александра Вучића.

„Добро се сећам фантастичног дочека којим сам почаствован и сећам се организације када сам дошао у Београд у јулу 2019. са пуно пријатељства и изузетно сам био почаствован и било ми је топло око срца“, рекао је Макрон, преноси РТС.

Указао је да је упркос пандемији потребно наставити дијалог са суседима, посебно са Западним Балканом. „Желим да истакнем место које Србија има за Француску“, истакао је Макрон.

Дијалог који имамо већ три године је за мене суштински битан, поручио је француски председник.

„Дефинисали смо прошле године нову методологију за вођење преговора приступању Европској унији, желим да се захвалим председнику Вучићу који од самог почетка рекао да подржава ту нову методологију и да можемо заједно да идемо напред да бисмо испунили обавезе да убрзамо реформе и неоходан напред Србије на путу ка ЕУ и да наставимо заједно да одговоримо на аспирације народа“, рекао је Макрон.

Истакао је да Француска и Европска унија желе да буду присутнији на плану културе, образовања и економских инвестиција.

Поред тога, како каже, разговараће са председником Вучићем о дијалогу Београда и Приштине.

„То су важни преговори који се воде под покровитељством Европске уније и желим да истакнем још једном подршку Француске специјалним изласланику ЕУ Мирославу Лајчаку“, рекао је Макрон.

Навео је да је у новембру разговарао са косовским премијером Авдулахом Хотијем, као и да ће после косовских избора разговарати и са будућим председником владе.

„Имали смо разговоре пуне поверења са председником Вучићем на ту тему и желим да поздравим ризике које је преузео више пута да пружи нека решења која су иновативна. Спреман сам да их подржим, једина решења која ће довести до напретка по овом питању, а то је једино питање које је суштински битно за вашу земљу и народ и то су решења на која су пристале обе стране, која су призната и која ће нам омогућити коначно да решимо ово важно питање које је у сржи наше Европе“, рекао је Макрон.

Вучић: Француска је традиционални прави пријатељ Србије
Председник Србије је, током обраћања медијима пре састанка, захвалио Макрону на посвећеном раду и труду на развијању билатералних односа и сарадње.

„Француска је за нас важна земља и традиционални прави пријатељ Србије. Са посвећеним приступом Макрона надамо се да можемо да решимо проблеме али и да повећамо економску сарадњу и трговинску размену која је 2019. била милијарду и 200 милиона евра“, истакао је Вучић.

Изразио је захвалност француској компанији „Ванси“, која је преузела управљање аеродромом у Београду, где већ гради нове делове.

Вучић је истакао и пројекат изградње метроа у Београду, за који каже да ће променити ствари за Србију.

„Један нови моменат наше сарадње и надамо се да ћемо крајем године кренути да радимо прву линију. Готово све смо договорили са Астомом, који је направио сјајан и посао и дубоко смо захвални Макрону, уз његову помоћ је било могуће да се то реализиује“, нагласио је председник Србије.

Емануел Маркон уприличио је претходно свечани дочек за Александра Вучића испред Јелисејске палате, седишта Председника Француске, пренео је РТС.

Ово је 11. сусрет двојице званичника, а како је раније најавио председник Србије, у фокусу разговора су Косово и Метохија, евроинтеграције Србије, изградња метроа у Београду, и билатерални односи две земље.

Тема разговора двојице званичника биће и пандемија коронавируса.

Званични Париз требало би да пренесе своја очекивања од дијалога Београда и Приштине уочи председавања те државе Европској унији 2022. године.

У делегацији са председником налазе се министри финансија и саобраћаја.

Како је најавила Служба за сарадњу са медијима председника Републике, Вучић ће такође присуствовати ручку, који, у његову част, приређује председник Макрон.

Извор: Н1