Мали: Буџетом за 2021. годину више новца за повећање плата у јавном сектору и пензија

Министар финансија Србије Синиша Мали изјавио је данас да ће буџетом за 2021. годину више новца бити издвојено за повећања плата у јавном сектору и пензија, као и за капиталне инвестиције, а најавио је и повољне кредите за мала и средња предузећа како би лакше прошла кроз корона кризу.

Мали је за телевизију Пинк подсетио да програме подршке привреде током епидемије корона вируса, уз напомену да је у условима кризе било природно да терет поднесе држава.

Повећаћемо пензије по швајцарској формули, што је 5,9 одсто од 1. јануара, као што је повећана и минимална зарада за 6,6 одсто, па очекујемо да то утиче на раст свих плата од 1. јануара, рекао је Мали.

Имаћете повећање плата у јавном сектору, то ће све наш буџет моћи да издржи и грађани ће видети повећање животног стандарда, а одржаћемо макроекономску стабилност, јер водимо одговорну економску политику, поручио је Мали у јутарњем програму ТВ Пинк.

Очекујем да формирањем нове владе и ребалансом буџета крајем новембра или почетком децембра, потом одредимо и буџет за наредну годину, рекао је он.

Мали је рекао да Србија за девет месеци ове године има 1,9 милијарди евра страних директних инвестиција, што није остварила ниједна земља у окружењу.

Он је најавио да ће бити обезнеђени „веома повољни кредити на дужи рок отплате како би се малим и средним предузећима омогућила ликвидност” да би могла да инвестирају и преживе корона кризу.

„Имао сам разговор са ДФЦ пре два дана и наредних дана ћемо изаћи пред привреду и грађане са повољним кредитима са дужим роком отплате за мала и средња предузећа, али и велика”, најавио је Мали.

Председник Вучић је рекао да се у Србији ради да „буде нула или мало изнад нуле, да будемо једина земља на свету са позитивним растом бруто домаћег производа”. Борићемо се до 31. децембра у поноћ за сваки динар, поручио је он.

Почела је исплата за хотелијере у градским срединама, више од 300 хотела се јавило, у динар ћемо све исплатити, истакао је Мали.

Извор: Данас