Мали: Ко се пријави за првих 30 евра, аутоматски ће добити и других 30 евра

Министар финансија Синиша Мали рекао је данас за РТС да ће се пријављивање за нови пакет помоћи грађанима почети у априлу, као и да целокупни пакет помоћи грађанима и привреди износи око 235 милијарди динара, а уколико у њега буду укључена и велика предузећа, да ће достићи вредност од 250 милијарди динара.

Мали је нагласио да, што се тиче помоћи за све пунолетне грађане, „првих 30 евра следи у мају, других 30 евра у новембру“, док ће пензионери добити додатних 50 евра у септембру.

„Ко се пријави за првих 30 евра, аутоматски ће добити и других 30 евра. Није потребно два пута се пријављивати“, рекао је Мали.

Када је реч о помоћи привреди, подсетио је да ће микро, мала и средња предузећа, као и предузетници добити три пута по 50 одсто минималне зараде, да та подршка „покрива“ март, април и мај, и да исплата почиње у априлу за март, и да се наставља у наредна два месеца.

„Једина недоумица је за велика предузећа, радимо на анализама, колико има предузећа и да ли и њих да укључимо у 50 одсто минималне зараде“, рекао је Мали.

Секторску помоћ од по 600 евра по аутобусу током шест месеци добиће аутопревозници, док држава ради у још два правца.

„Постојећа гарантна шема биће ‘проширена’ са 500 милиона евра, и вредеће укупно 60 милијарди динара“, најавио је Мали и рекао да то значи „додатну ликвидност, додатна обртна средства“ за домаће компаније.

Додао је да су у току преговори са банкама да ниво гаранције према банкама држава повећа како би оне биле спремне да дају кредите и онима који у много лошијем положају.

„Укупна вредност овог програма је 235 милијарди динара, уколико будемо укључили и велика предузећа стиће ћемо до цифре од 250 милијарди, и то је свеобухватан програм који је усмерен ка онима којима је помоћ потребна“, рекао је Мали.

Поручио је да Србија неће прекидати помоћ док траје криза, и навео низ података који, према његовој оцени, показују успех претходног програма помоћи.

Навео је да је за јануар планирана наплата око 101 милијарду динара прихода у буџету, а да изгледа да ћемо имати приходе од 110 милијарди“, да је наплата бруто домаћег ПДВ у 2020. била за пет одсто боља у 2019. а нето ПДВ за 30,4 одсто боља у истом периоду, а да је индустријска производња у децембру 2020. била за 4,1 одсто виша него у истом месецу 2019. године.

Додао је да је стопа незапослености у трећем тромесечју 2020 . године била 9 одсто као и да је стопа пада бруто домаћег производа (БДП) била најнижа у Европи.

„Да ли бисмо такав резултат имали да нисмо помогли привреду, да нисмо са 100 евра помогли грађане? Па наравно да не бисмо“, оценио је Мали.

„Хоћемо да будемо још бољи, да држава сада када има резерве држимо макроекомосмку стабилност под контролом, јавни дуг нам је у односу на БДП под контролом, нећемо прећи тих 60 одсто никако“, рекао је Мали и најавио да ће буџет вероватно остварити суфицит у јануару.

Извор: Н1