Мали: Нова помоћ за оне који су добили први пакет – аутоматски, али има и новина

Министар финансија Синиша Мали изјавио је да ће у четвртак на седници Владе Србије бити усвојен правни оквир новог пакета економских мера, који обухвата исплату 60 одсто минималне зараде (155 евра) за август и септембар, али и један месец одлагања плаћања пореза и доприноса.

“То је око 66 милијарди динара, колико ће бити издвојено за додатну помоћ привредницима у августу и у септембру. Ако узмете у обзир сва предузећа која су у јулу добила минималну зараду за запослене, реч је о 1,05 милиона запослених. Они ће добити још два месеца по 155 евра по раднику”, навео је Мали, саопштило је Министарство.

Истакао је и да нови пакет мера има новине у циљу олакшања процедура и бржег добијања новца.

“Сва правна лица која су на крају јула добила новац за запослене, не треба да се пријављују, јер ће 60 одсто минималне зараде по раднику добити аутоматски. Желели смо да процедура буде једноставна”, истакао је он.

Министар је додао да су у нови пакет економских мера укључена и новооснована предузећа, закључно са 20. јулом, али да је неопходно да се пријаве за помоћ у наредна два месеца за 60 одсто минималне зараде по раднику.

Потребно је, према његовим речима, да до 15. септембра поднесу пореску пријаву на којој ће као датум доспећа пореза и доприноса на зараде ставити 5. јануар 2021. године.

Како је објаснио, то су они привредни субјекти који су основани након 15. марта, односно након увођења ванредног стања, а који прошлог пута нису имали право на помоћ.

Навео је да је задржавање радних места један од приоритета доношења нових економских мера.

“Имате забрану отпуштања ако користите мере Владе Републике Србије у периоду од три месеца од исплате последње минималне зараде. Уз нову помоћ у августу и у септембру, ми већ долазимо до краја године, с тим да ће у приватном сектору бити не више од 10 одсто смањеног броја радника”, казао је Мали и додао да су видљиви и ефекти првог пакета мера, јер је закључно са 30. јулом исплаћено више плата него закључно са 29. фебруаром ове године.

Он је констатовао и да је новац који је држава издвојила у првом пакету мера, у износу од 5,1 милијарду евра, ушао у токове, што се види и по приливу домаћег ПДВ-а, те да су процене, како је навео, да ће на крају јула држава имати исти прилив као што је планирано оригиналним буџетом, пре ребаланса.

Мали је подвукао да је држава стабилна, јер се води одговорна монетарна и фискална политика, а одржана је макроекономска стабилност.

“Грађани могу да буду спокојни, зато кажемо да су плате у јавном сектору стабилне, пензије такође. Очекујемо и да ће приватни сектор много лакше да се носи са кризом изазваном вирусом корона”, рекао је Мали.

Он је поновио да је држава избегла најцрњи сценарио, пре свега захваљујући тешким реформама из 2014. године.

“Очекујемо да ћемо до краја године задржати највише стопе раста у Европи, а и у првом кварталу смо били први”, казао је он.

Министар је истакао да је поред новог пакета мера, вест недеље и најава изградње брзе пруге од Београда до Ниша.

“Од Београда до Ниша ћемо стизати за сат и 20 минута. То много значи, али не само за грађане, већ и за привреду, због транспорта људи и робе. То значи да ће бити отваране нове фабрике, нова радна места”, казао је Мали и додао да је та реконструкција пруге део пројекта “Србија 2025”.

Извор: Н1