МАЛИ ПРЕДСТАВИО МЕРЕ ВРЕДНЕ 5,1 МИЛИЈАРДИ ЕВРА: Привредници, пријавите се већ од понедељка! Грађанима 100 евра на рачун

Министар финансија Синиша Мали представља уредбе које је Влада Србије усвојила на данашњој седници како би реализовала програма економских мера помоћи привреди и становништву у јеку епидемије коронаворуса вредан 5,1 милијарди евра, односно 608,3 милијарди динара.

Програм економских мера иначе садржи четири мере, мере пореске политике, директну помоћ приватном сектору, мере за очување ликвидности и директну помоћ свим пунолетним грађанима и вредан је 5,1 милијарди евра, односно 608,3 милијарди динара.

ИЗ ОБРАЋАЊА:

Мали: Данас је свим пензионерима исплаћен пун износ пензије увећан за 4.000 динара једнократне помоћи, то је била једна од првих мера, то обећање смо испунили.

Порука привреди: Сви који желе да искористе ове мере што пре, већ у понедељак да се јаве! Искористите погодности које држава нуди!

Програм мера је тежак 608,3 милијарде динара, то је 11 одсто нашег БДП! Јак, свеобухватан програм!

Данас су усвојене 3 уредбе.

Уредба о фискалним погодностима и директним давањима привредним субјектима у приватном сектору и новчаној помоћи грађанима у циљу ублажавања економских последица насталих услед болести ЦОВИД-19, Уредба о утврђивању програма финансијске подршке привредним субјектима за одржавање ликвидности и обртна средства у отежаним економским условима изазваним пандемијом ЦОВИД – 19 и Уредба о поступку за издавање дужничких хартија од вредности за време ванредног стања.

– Сви привредни субјекти у приватном сектору могу да користе мере прописане првом уредбом под условом да почев од 15.03.2020, па до дана ступања на снагу ове уредбе, нису смањивали број запослених за више од 10%, не рачунајући запослене који су са привредним субјектом у приватном сектору закључили уговор о раду на одређено време пре 15.03.2020. за период који се завршава у периоду од 15.03.2020. па до дана ступања на снагу ове уредбе – рекао је Мали на конференцији за новинаре.

Драги привредници, искористите ове мере, пријавите се још од понедељка, да већ у априлу имамо прве исплате минималаца, поручио министар Мали.

Када је реч о уплати бесповратних новчаних средстава из буџета, у износу од око 30.000 динара, на њих имају право: предузетник, предузетник паушалац, предузетник пољопривредник, предузетник друго лице, правна лица која су разврстана као микро, мала и средња.

Свака фирма ће морати да отвори наменски рачун, укључујући и паушалце, преко кога ће бити уплаћен тај новац, тако да ће он, навео је Мали, сигурно морати да буде прослеђен запосленима.

– Сваком пунолетном грађанину биће исплаћено на рачун око 12.000 динара на рачун, одмах по укидању ванредног стања. Било је предлога да дајемо ваучере, хвала на тим предлозима, али даћемо новац – казао је Мали.

– Привредни субјекат у приватном сектору губи право на коришћење фискалних погодности и директних давања уколико у периоду од увођења ванредног стања па до истека рока од 3 месеца од последње исплате директних давања, смањи број запослених за више од 10% не рачунајући запослене који су закључили уговор о раду на одређено време пре 15.03.2020. за период који се завршава у поменутом периоду.

У вези с другом уредбом, Мали је истакао да ће бити издвојено 24 милијарде динара за одобравање кредита преко Фонда за развој.

– Право на коришћење средстава имаће предузетници, задруге, микро, мала и средња предузећа која су у већинском приватном или задружном власништву. Услов ће бити да обављају производну, услужну, трговинску и пољопривредну делатност – казао је Мали.

Све уредбе биће данас објављене у Службеном гласнику, на сајту Министарства финансија и Владе РС.

Почетком следеће недеље биће спремно и упутство за привреднике.

– Све је поједностављено и потребно је пар кликова да се пријавите – апеловао је Мали на привреднике.

ШТА ПОДРАЗУМЕВАЈУ МЕРЕ ПОРЕСКЕ ПОЛИТИКЕ?

Мере пореске политике подразумевају одлагање плаћања пореза и доприносана зараде за предузећа у приватном сектору, током трајања ванредног стања, а у периоду од три месеца, уз каснију отплату настале обавезе у ратама са почетком најраније од 2021. године, наводи се у уредбама које је Влада Србије данас усвојила.

Уз то, одлаже се и плаћање аконтације пореза на добит у другом кварталу 2020. године за сва предузећа, а вредност ових мера је 161 милијарди динара.

Директна помоћ приватном сектору подразумева директну помоћ предузетницима који се паушално опорезују и који плаћају порез на стварни приход, микро, малим и средњим предузећима у приватном сектору – уплата помоћи у висини од 3 минималне зараде.

Директна помоћ великим предузећима у приватном сектору – уплата помоћи у висини 50 одсто нето минималне зараде (за време трајања ванредног стања), а за запослене којима је решењем утврђен престанак рада (члан 116 и 117. Закона о раду).

Вредност тих мера је 97,3 милијарде динара.

Када је реч о мерама за очување ликвидности, односе се на Уредбу о утврђивању програма финансијске подршке привредним субјектима за одржавање ликвидности и обртна средства у отежаним економским условима, а њихова вредност, као што је најављено, износи две милијарде евра.

Претходно су донете одлуке које треба додатно да помогну грађанима и привредницима, а реч о исплати 4. 000 динара новчане помоћи пензионерима што је поцело данас.

Повећане се плате медицинским радницима за 10 одсто, почев од априлске плате, а Народна банка Србије је смањила референтну каматну стопу и додатно прописала мораторијум на плаћање кредита у периоду не краћем од 90 дана.

Извор: Курир