Мали: Сутра исплата једнократне помоћи запосленима у здравству

Министар финансија Србије Синиша Мали изјавио је да ће сутра бити уплаћено по 10.000 динара на име једнократне новчане подршке за запослене у здравству, и да је за те сврхе из буџета издвојено 1,55 милијарди динара, односно око 13 милиона евра, саопштило је данас то Министарство.

„Здравствени радници који су запослени у самом здравственом систему, војноздравственим установама, здравственим радницима запосленим у Министарству унутрашњих послова као и здравственим радницима који раде у установама социјалне службе чији се рад финансира средствима из буџета добиће једнократну помоћ“, рекао је Мали.

Додао је да „само у ужем здравственом систему ради 120.000 људи, док их је заједно са запосленима у осталим службама око 130.000.

Новац ће, према његовим речима, добити и немедицинско особље које ради у здравственом систему, „јер је и њихова подршка у овој заједничкој борби неупитна, од возача у хитној помоћи, па до чистачица којима је вишеструко увећан обим посла“ .

Он је прецизирао да ће новац добити и медицински радници како у ковид тако и у нековид режиму, као и да ту није било дилеме, јер су и они ван ковид система оптерећени због већег броја пацијената које морају да приме јер су им колеге ангажоване на другим пословима.

Мали је захвалио медицинарима, нарочито докторима и медицинским сестрама, на пожртвованом односу према својој професији за време епидемије.

„Ми никада нисмо имали до сада овакву здравствену кризу. Ви сте за нас хероји нашег доба. Држава ће учинити све да услови у којима радите буду што бољи и достојни рада у 21. веку“, рекао је Мали.

Подсетио је да су плате запослених у здравству само у последњих годину дана повећане око 30 процената, што је у условима кризе, „готово незамисливо“.

„Прошле године у новембру смо повећали плате медицинских сестара за 15 одсто, а лекарима за 10 процената. Затим су априлу ове године добили повећање од десет процената и сада ће од 1. јануара добити повећање за још пет процената“, казао је Мали.

Додао је да је свестан и чињенице да су битни не само материјални статус већ и општи услови рада у болницама.

Напоменуо је да су ове године огромна средства издвојена из буџета како би здравствени систем функционисао, а да је ребалансом буџета који је недавно усвојен дата могућност да се још јаче настави борба против коронавируса.

„Издвојили смо девет милијарди динара за завршетак две посебне ковид болнице, у Крушевцу и у Београду, односно Батајници. Почетком децембра биће отворена болница у Батајници и ми се надамо да ће тај нови капацитет од 1.000 лежајева растеретити друге болнице“, рекао је Мали.

Он је изразио и очекивање да ће ускоро стићи и вакцина против коронавируса и да ће је међу првима примити медицински радници, јер они треба да буду први заштићени

„Улажемо ванљудске напоре да набавимо вакцину што пре. Много тога не зависи од нас већ од тога када ће вакцина бити регистрована и произведена у довољним количинама да буде дистрибуирана“ , навео је Мали и додао да се преговора са више произвођача.

Према његовим речима, држава не може да добије ову битку сама и важно је да дође до свести сваког грађанина да од његовог одговорног понашања данас зависи много тога и здравље његових најмилијих, али и стање здравства и економије, у целини.

Мали је рекао и да је буџет Србије стабилан и да има снаге да издржи ову кризу и да ће Србија имати најмањи привредни пад у Европи и он ће бити око један осто.

Извор: Данас