Мали: Веће зараде трасирају пут ка већем вредновању људског рада у Србији

Министар финансија Србије Синиша Мали изјавио је данас да је просечна зарада обрачуната у јулу први пут у Србији премашила 510 евра, што по његовој оцени, указује да је трасиран пут ка већем вредновању људског рада у Србији, као и да је привреда Србије остала жилава и витална у условима пандемије.

„Просечна зарада од 60.029 динара је нови оквир у коме се крећемо и то је једна озбиљна потврда да је привреда Србије остала жилава и витална, те да је у условима кризе и пандемије остала јака и да вуче напред“, казао је Мали, саопштило је Министарство.

Према његовим речима, очекивања су и да ће повећање минималне зараде од 6,6 одсто, неопорезивог дела дохотка са 16.300 на 18.300 динара, као и планирано умањење пореза на зараде – утицати на даљи раст зарада.

„Пре две године оптерећење на зараде је било 63 одсто а сада је 61,2 процента. Наша политика је да оптерећење на зараде смањујемо, али наравно у складу са могућностима и расположивим фискалним простором“, навео је Мали.

Додао је да је свестан да је фискално оптерећење зарада још увек високо, али да је убеђен да ће се са већим привредним растом у будућности створити услови за додатна умањења.

Мали је поновио да је Влада Србије посвећена томе да се очува животни стандард становништва и да због тога убрзано ради на привлачењу инвестиција, као и на стварању стимулативног регулаторног оквира који ће пружити једнаке шансе за све.

Влада је, према његовим речима, свесна да су и даље присутне друштвене неједнакости, те је промена на том плану, једна од битних тачака агенде у будућности.

„Ми смо по први пут у историји као држава интервенисали из буџета и директно подржали привреднике са пакетом од 5,8 милијарди евра. На тај начин смо извршили реалокацију, односно праведнију прерасподелу јавних средстава, како би се помогло приватном сектору. То се никада до сада није десило“, казао је Мали.

Навео је и да је Србија пуна потенцијала, да то сад виде и други, попут америчке Међународне развојне финансијске корпорације (ДФЦ) која је недавно дошла у Србију, али је истакао да треба учинити напор да се тај потенцијал „ослободи“.

„Недавно је саопштено да се Србија по индексу људског капитала (ХЦИ) Светске банке, који мери развој људског капитала у свету, налази у врху у нашем региону. То значи да ће дете рођено данас у Србији имати 68-процентну продуктивност ако заврши образовање и буде доброг здравственог стања“, рекао је Мали.

Мали је рекао како је уверен да је план, по коме ће просечна плата 2025. године у Србији бити 900 евра, а просечна пензија 430 евра, у потпуности остварив.

„Ако смо 2018. године остварили стопу рата од 4,4 одсто, а 2019. године 4,2 одсто, а ове се године, што су наша очекивања, услед пандемије, задржимо на нули и уопште немамо пад БДП, јасно је и да нећемо имати индикаторе који ће вући зараде наниже“, рекао је Мали и додао да је то својеврсни успех имајући у виду информације које долазе из окружења да се планирана смањења зарада крећу и више од 20 процената.

Он је истакао да је и незапосленост од 7,3 одсто у другом кварталу ове године доказ да су економске мере допринеле очувању радних места упркос тешким условима изазваним пандемијом корона вируса.

Мали је подсетио и да су реформе прописа из радног законодавства учинили да флексибилност рада постане реалност у економском животу Србије, те да су и они допринели већој флуктуацији радне снаге унутар привреде, што је такође имало утицај на зараде.

Извор: Данас