Мање депортација из Немачке ове године, Србија у врху листе

Немачка је због пандемије корона вируса ове године успела да знатно мање него обично депортује људе који немају право на боравак у тој земљи.
Србија је са 608 депортованих у врху листе земаља из којих те особе потичу, наводи Дојче веле.

Немачка је до октобра депортовала 8.802 особе које нису имале право боравка, а прошле године 22.097 људи.

Знатно смањење се објашњава пандемијом корона вируса због које су авионске везе проређене или прекинуте, а многе државе одбијају да приме своје држављане, под изговором заштите од заразе.

У врху листе нема држава из којих је последњих гНемачка је због пандемије корона вируса ове године успела да знатно мање него обично депортује људе који немају право на боравак у тој земљи.
Србија је са 608 депортованих у врху листе земаља из којих те особе потичу, наводи Дојче веле.
одина у Немачку дошао највећи број тражилаца азила, као што су Авганистан, Пакистан и земље северне Африке.

Највише депортација извршено је у Албанију, 733, на другом месту је Грузија са 711, следе Француска са 639, Србија са 608 и Молдавија са 525.

Уз то, до октобра је 4.319 особа „добровољно отпутовало“ из Немачке.

Реч је о механизму према којем особе са листе за депортацију које саме оду имају право на финансијску подршку у виду плаћања путовања и других трошкова, као и једнократну помоћ од 500 евра по особи. То је немачким покрајинама јефтиније него да ангажају полицију и друго особље за депортацију.

Почетком 2020. године у Немачкој је било више од 250.000 људи који су морали да напусте ту земљу. Међутим, 80 одсто њих има статус који подразумева да се депортација из неког разлога одлаже до даљег.

Извор: Данас