“Маске ћемо морати да носимо и на отвореном”

“Ношење заштитних маски ускоро ће бити обавеза и на отвореном простору када долази до контаката. Нема дискусије да је маска неопходна у затвореном простору, физичка дистанца и маске су окосница превенције заражавања и оболевања”, рекао је имунолог Срђа Јанковић гостујући на телевизији Прва.

Упитан о тумачењима истраживања америчког Центра за контролу и превенцију заразних болести да је ношење маски непотребно, Јанковић каже да то тумачење није баш сасвим тачно.

– Када погледамо шта пише заиста у материјалама Центра, нигде не стоји да не треба носити маске. Наравно, комплексна је анализа када и колико маске штите – рекао је Јанковић, иначе члан Кризног штава за сузбијање коронавируса.

Нагласио је да је важно да сви носимо маске јер је, каже, и делимична заштита коју пружају много боља него никаква заштита.

– Студије у више земаља су показале да да се вероватноћа заражавања обара на свега неколико процената тамо где сви носе маске. Не треба да чекамо да скочи број заражених па да спроводимо ригорозне мере – рекао је Јанковић.

На питање да ли Кризни штаб размишља о новим мерама у случају повећања броја заражених и пребацивање на онлајн наставу за ученике, Јанковић каже да се мере које су сада на снази моду спровести ригорозније него до сада и тако неће бити неопходне неке нове мере.

– Ако та битка не буде добијена, питање је које ће све мере бити неопходне – рекао је Јанковић и навео да Кризни штаб прати ситуацију.

Када је реч о школама, Јанковић је навео да тренутни систем довољно флексибалан да прати ситуацију и да се реагује оптимално на локалном ниову, тако да ћемо можда успети да издржимо до краја овог таласа.

Навео је да, ако дође до значајнијег преношења унутар школе, можда ће морати да се донесе одлука о онлајн настави, али да то није неминовност.

– Циљ нам је да деца што дуже могу да иду у школу, јер је то важно и за психосоцијални развој – каже Јанковић.

Напоменуо је да је ситуација у вези са коронавирусом у Србији још увек повољнија од земаља у окружењу и већине земаља у Европи, али да то не значи да можемо да се опуштамо и да ће тако да остане ако не будемо ригорнозним мерама спречили да се ситуација погоршава.

Каже да постоји консензус међу стручњацима да није сврсисходно убрзавати на било који нацицн ставрање колективног имунитета јер то, наводи, одмах значи да се миримо с тим да не штитимо људске животе.

– Ако сви будемо држали дистанцу и носили маске, не само да ћемо смањити број оболелих од ковида него ћемо и зауставити сезонски грип, поготово што имамо и вакцину против тог грипа. Сезонског грипа још нема и да се од новембра очекује да се региструју први случајеви.

Извор: Директно