Матић: Од марта у туристичким агенцијама посао изгубило 1.525 људи

Министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић изјавила је да је у Србији од марта због епидемије коронавируса у туристичким агенцијама посао изгубило 1.525 људи.

Министарка је за РТС рекла да су поред градских хотела, највише погођене туристичке агенције.

“Туристичке агенције су највише погођене. Посао су изгубили људи који су пријављени и на одређено и на неодређено време или на уговор. Томе је допринела чињеница да је организација путовања замрла у овој години”, казала је Матић.

Она је рекла да је у 2020. години држава “само туристичким агенцијама дала милијарду и осамсто милиона динара у циљу помоћи”.

Упитана како ће изгледати зимска сезона током епидемије коронавируса, министарка је рекла да ће туристичке инспекције заједно са санитарном инспекцијом обилазити угоститељске објекте и скијалишта у Србији.

Напоменула је да су само прошлог викенда извршена 44 туристичка надзора, 52 санитарна и да је написано 17 казни.

Додала је да је посебна пажња усмерена на полазним станицама скијалишта, и да је за то задужено Јавно предузеће Скијалишта Србије.

“Јавно предузеће Скијалишта Србије одузма ски-пасове на местима где се не поштују прописане мере за сузбијање коронавируса. Највећи проблем су полазне станице и угоститељски објекти на самим стазама. Ресорно министарство је донело одлуку да се у тим местима храна и пиће не служи унутар објекта, већ само споља”, казала је она.

Додала је да се стабилнија ситуација у туризму очекује на лето 2021. године.

Извор: Н1