Међак: Србија назадује у преговорима са ЕУ

Потпредседник Европског покрета у Србији Владимир Међак изјавио је да је Србија кренула „релативно добро“ и достигла одређени ниво у приступним преговорима са Европском унијом (ЕУ), али да је да је ушла у период стагнације и да се сада налази у периоду назадовања.

Међак је за Јурпиан вестерн Балканс (ЕWБ) рекао да није урађено „све што је могло да буде урађено“ и као највећи недостатак навео мањак политичке воље стране Србије, „да се уради све оно што је неопходно да се уради, како у политичком, тако и у реформском сегменту“.

Он је рекао да реформски сегмент „нема везе са високом политиком, ни са Косовом, ни са спољном политиком и Русијом, већ са суштинским реформама друштва и начина на који функционише држава“.

Истраживачица Београдског центра за безбедносну политику (БЦБП) Јелена Пејић Никић рекла је да се „јер нема воље да се реформе заиста спроведу у њиховом правом духу и смислу“.

Пејић Никић је рекла да се уместо реформи „штиклирају ставке и шминка забрињавајућа реалност да изгледа прихватљиво“ и додала да је за то „одговорна власт у Србији која је пре рада да се препире о лошим оценама и напада критичаре него да саслуша и поступи по конструктивној критици“.

Она је рекла да је потребно „боље комуницирати европске интеграције, а не збуњивати грађане контрадикторним изјавама и спољнополитичким потезима“.

Програмски директор Центра савремене политике (ЦСП) Никола Буразер оцењује да је разочаравајуће да је Србија након седам година од отварања преговора још увек веома далеко од чланства у ЕУ.

Он је рекао да не само да је то „већ дуже него што су друге државе преговарале пре приступања Унији, већ је и стање у преговорима такво да изгледа извесно да ће процес трајати још најмање толико“.

„Када на то додамо да је Србија кренула на свој пут ка чланству пре 20 година, јасно је због чега су грађани Србије разочарани и због чега је тешко одржати ентузијазам за процес приступања”, оценио је Буразер.

Извор: Данас