МЕДОЈЕВИЋ: ЈА САМ КРИВ. ДОСЛУТИО САМ КРАХ!

Кад сам ја причао о краху црногорске економије и двоцифреном паду БДП, некима сам био неозбиљан и изазивао сам негативне реакције. ДПС ме је оптуживао да сам непријатељ Црне Горе, а разни “експерти” Вукотићи, Ивановићи и Лојпурци су ћутали и пунили џепове новцем пореских обвезника.
Земља је опљачкана, привреда уништена, имовина распродата, каса празна, а дугови пристижу. Стиже наплата рачуна 30годишњег неолибералног оргијања и “бећарске” економије.
Ако желимо да држава и народ преживе и да створимо услове за опоравак земље, неопходне су нам РАДИКАЛНЕ РЕФОРМЕ. Оне ће бити тешке, скупе, болне, али неопходне.
Наши проблеми су структурне природе, јер су посљедице нижа погрешних политика и стратегија у континуитету у посљедњих 30 година. Структурне проблеме не можете рјешавати краторочним мјерама економске политике. Друштво је толико болесно и слабо, да му треба радикална терапија уз перманетну интензивну његу и одржавање основних виталних функција. Пацијента треба истовремено оперисати од тумора и држати на апаратима да преживи.
То су екстремно тешки услови за Владу. Потребно је и одстранити неке ђелове који су безнадежно захваћени метастазом корупције и криминала и чији опстанак пријети ширењем болести на читав организам. Истовремено се мора обезбиједити, уз помоћ апарата вјештачки, функционисање тих виталних функција – АНБ, полиција, тужилаштво, судови. Наравно, овакво стање не може трајати дуго и морају се стварати природни услови да ови ђелови друштвеног организам почну да функционишу на нов, здрав и нормалан начин.
Задатак је максимално сложен и одговоран. Како оперисати тешког болесника кога 30 година мучи опасан тумор, који је већ оставио трајне посљедице на функциосање виталних ђелова организма, одржавати му живот на апаратима, док траје једна дуга и тешка операција, припремити му план опоравка, скинути га са апарата и временом га припремити да трчи маратон са конкуренцијом која је то урадиле већ много много раније. Неки и прије 30 година.
Наравно, након оперативног отклањања тумора, неопходно је направити и врло детаљну и озбиљну лабораторијску анализу, магнетну резонацу околних ткива, како би се процјенио ризик понављања тумора у наредном периоду и пацијента држати под перманетним надзором све док резултати тестова покажу да је ризик од обнављања малигних ћелија прихватљиво низак.
Као и у животу, тако и у политици, предуслов било каквог озбиљнијег лијечења и опоравка, јесте да је пацијент свјестан своје болести и да има вољу да се лијечи.
Умјесто задуживања, увоза, неконтролисане јавне потрошње неопходно се окренути покретању производње, извозу, инвестицијама у реални сектор и радикалним резовима у бирократизованом паразитском јавном сектору.
Нама су потребни послови, радна мјеста, инвестиције, производња и извоз. Државна бирократија која једе половину БДП мора бити рационализована и стављена у функцију обезбјеђивања основних јавних услуга и добара и подстицању привредног раста. Требају нам фабрике, задруге, старт ап инкубатори, систем подршке иновацијама, Банка за развој, Агробанка, Фонд ризичних улагања, нова пореска политика која релаксира послодавце који запошљавају раднике у производним секторима и на сјеверу земље. Треба нам оснивања државног Холдинга за развој који ће креирати здраво језгро националне привреде. Требају нам бескаматни кредити за набавку опреме за предузетнике. Треба нам државна кооператива која ће откупљивати све тржишне вишкове пољопривредних производа по унапријед познатим цијенама.
Потребна су бесповратна средства за подизање кућа, штала, формирање стада, засада, бесплатно давања државног земљишта за младе незапослене људе који желе да се баве пољопривредом”.
Требају нам двије ХЕ Комарница и Крушево које ће производити електричну енергију, а мање од 2 Еурцента по KWh, а не мале ХЕ Ђукановића чију струју на нашим рачунима, плаћамо преко 10 еуроценти. Треба нам минимална зарада од 350 еура до ког износа ће се укинути порез на зараде, али ће се за веће плате плаћати порез по већој стопи.
Једноставно, требају нам промјене. Велике, темељне, радикалне. ДФ је то знао и зато смо грађанима нудили једини свеобухватни план реформи – програм 707 мјера који је једина алтернатива банкроту, сукобима, трајном сиромаштву и растакању државе Црне Горе.
Метастаза канцера се не лијечи Аспирином. Потребни су хирушки резови, “до у здраво” , хемотерапија, зрачење и да имамо доста среће.
Некима који су подсмјевали мојим упозорењима и процјенама, ускоро неће бити смијешно. Напротив. Плакаће од муке.
Можда ћу опет бити крив ја, што сам избаксузирао рецесију, дужничко ропство и глад.