Михајловић: Долазак ДФЦ важан за регионално повезивање, политичку и финансијску стабилност

За Србију је од огромног значаја долазак различитих врста капитала и инвестиција, као што је Амерички фонд за развој (ДФЦ), који је део америчке владе и са којим ћемо реализовати инфраструктурне пројекте вредне 3,7 милијарди долара, изјавила је данас министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић.

„Ми се налазимо у центру региона и стратешки је важно да се регионално повезујемо, што је политика председника (Александра) Вучића и наше владе“, рекла је она за РТС.

Најавила да ће се сутра састати са делегацијом ДФЦ, која је јуче допутовала у Београд, и разговарати о конкретним инфраструктурним пројектима.

„Радимо оно што је добро за Србију. Ми смо центар региона и регионално повезивање је веома важно за политичку и финансијску стабилност не само наше земље, већ и целог региона. Сутра ћемо конкретно разговарати о сваком пројекту и у друмском и у железничком саобраћају. Нема потребе да стојимо и чекамо, спремни смо, као што је и амерички фонд спреман“, рекла је министарка.

Истакла је да у Србији не би било више од 14 милијарди евра инвестиција у инфраструктуру, нити би најбоље светске компаније радиле, да нису сигурни услови пословања.

Михајловић је оценила и да је отварање регионалне канцеларије ДФЦ у Београду политички значајно, те да је посета Вучића САД важна за билатералне односе две земље дуге 130 година.

„Када је реч о повезивању Београда и Приштине, аутопут мира Ниш-Мердаре-Приштина је један од пројеката. Обезбедили смо финансирање за прву деоницу дугу 33 километра од Ниша до Плочника, са ДФЦ ћемо разговарати о изградњи осталих деоница. Такође, повезиваћемо се и у железничком саобраћају. Када направите инфраструктуру, онда се сав саобраћај пребацује на те коридоре, времена се мењају, а дежурни критичари то заборављају“, рекла је она.

Извор: Данас