Михајловић: Курти побеђује на изборима на Косову

Избори на Косову су посебни зато што су то први избори на којима не учествује Хашим Тачи, што је велики хендикеп за његову странку, без обзира на гласну кампању, рекао је за КоССев некадашњи директор канцеларије Владе Србије за информисање и новинар са Косова Миливоје Михајловић, који очекује да ће “Аљбин Курти победити 100 одсто”.

Курти је посетом Северу „завршио гађање на самом почетку“, и показао својим бирачима да „има петљу“ да оде на Север, рекао је Михајловић у објављеном интервјуу.

Он не сумња да ће предстојећи избори после годину дана поново вратити Аљбина Куртија на власт, док сличну реторику између Српске листе, односно београдских медија, ПДК и Демократске лиге Косова (ЛДК) о Куртијевој посети северном делу Косовске Митровице, Михајловић види као показатељ садејства ових странака.

„Оно што ја претпостављам јесте то да ће се Курти потрудити да нека друга српска екипа уђе у парламент са једним или два посланика и њему ће то бити довољно за избор већине и владе, што није немогуће, али је и мало вероватно за сада“, рекао је Михајловић.

Очекује да ће Српска листа стога покушати да осигура више од 10 загарантованих места у косовском парламенту, а један од начина би могао да буде освајање других мањинских гласова.

Србе, како пише КосСев, види као својеврсну монету за поткусуривање.

„Ми смо изборни адут“, навео је Михајловић, и нагласио да заступа став да Срби треба да учествују на изборима, „чак и ако их не признају“.

„То причам већ 20 година – боље је бити ту, јер ко није за столом, тај је на менију. Наравно, не овако као до сада – те пљачкашке варијанте, него да учествују тако да бране интересе свог народа“, рекао је Михајловић.

Оценио је да је суштинско питање које тренутно оптерећује Косово то да нема вакцинације против Ковид-19, и да се користе дани у кампањи пре избора да би се снажним про-националним порукама замаглило то што се Косово налази у тешкој ситуацији недовољних ресурса у борби са пандемијом.

Извор: Н1