Михајловић: Споразум из Вашингтона од огромног значаја за економију

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, изјавила је да је споразум који је председник Александар Вучић потписао у Вашингтону од огромног значаја и за економију Србије и за даље унапређење билатералних односа са САД.

Михајловић је, како се наводи у саопштењу из њеног кабинета, подсетила да дипломатски односи са САД трају 139 година и оценила да се тим споразумом одбноси две земље додатно унапређују.

“Америчка развојна агенција је у фебруару била у Србији и тада смо разговарали о великим инфраструктурним пројектима који су део овог економског споразума, реч је о ауто-путу Ниш-Мердаре-Приштина и прузи до Приштине. Вредност тих инвестиција је 3,7 милијарди евра. Ако томе додамо и брзу пругу Београд-Ниш, инвестиције ће прећи 5,5 милијарди евра“, рекла је Михајловић у јутарњем програму ТВ Хепи.

Она је подсетила и да досадашње америчке инвестиције износе милијарду долара, а да је запослено више од 20.000 људи.

Михајловић је нагласила да је “у претходних десет година Америка све присутнија у Србији, захваљујући спољној политици председника Вучића”.

“Америчка развојна агенција има могућност инвестирања ван САД у износу од 60 милијарди долара и ми треба да из тога извучемо оно најважније за нас, а то је да градимо инфраструктуру“, додала је Михајловић.

Она је нагласила и да је је за Србију најважније повезивање са регионом, а да “председник Вучић води такву политику годинама уназад”.

“Наша земља је показала да је отворена и да нам је приоритет повезивање са регионом. Данас у Србији имамо инвестиције свих – од европских, кинеских, руских, до америчких. Милијарде евра су у инвестицијама и сви желе да раде овде, нудећи најбоље услове“, рекла је Михајловић.

Извор: Н1