Михајловић: Стратешко партнерство са САД и канцеларија за сарадњу потребни зарад још бољих односа

Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић присуствовала је данас у Народној скупштини презентацији истраживања “Однос грађана Србије према САД”, коју је организовао Конгрес српско-америчког пријатељства (КСАП).

Михајловић, која је и копредседавајућа Саветодавног одбора КСАП, овим поводом је истакла да је ово истраживање другачије од свих претходних, јер смо сви ту због грађана и све оно што држава ради кроз билатералне политичке и економске односе види се по томе шта грађани мисле.

„Пуно тога се променило у Србији у претходном периоду. Србија је данас политички стабилна и економски много јача земља, отворена за инвестиције и сарадњу. Са САД имамо неколико потписаних споразума, у инфраструктури и реализацији инвестиција, али мислим да је изузетно важно да са САД имамо и посебан документ о стратешком партнерству. Такав споразум имамо са Руском Федерацијом, Кином, Италијом, Француском, Азербејџаном, УАЕ и нема ниједног разлога да га немамо и са САД, јер је то кровни документ који ће нам помоћи да односе подигнемо на још виши ниво. Сагласна сам са ставовима грађана да нам је потребна посебна канцеларија за боље односе са САД, да и наредних 140 година ти односи буду још бољи и успешнији”, рекла је она, а преноси прес служба министарства.

Габријел Ескобар, заменик амбасадора САД у Србији, изјавио је да је за њих Србија важна земља и партнер.

“Наша политика је да наставимо да продубљујемо односе са Србијом на свим нивоима, не само економским. Србија је за нас важна земља и партнер, одувек смо имали добре историјске односе. Важно је да наставимо да их унапређујемо. Хвала потпредседници Владе и посланику Маринковићу на прилици да данас учествујем на овом догађају”, рекао је Ескобар.

Владимир Маринковић, народни посланик и један од оснивача КСАП, рекао је да је реч о великом истраживању спроведеним у децембру прошле године.

“Народна скупштина, као и председник Србије и Влада Србије желе да даље унапреде билатералне односе са САД. Наш крајњи циљ је стварање стратешког партнерства. Потписивање Вашингтонског споразума прошле године је кључно за наше односе. Охрабрује чињеница да је и државни секретар Ентони Блинкер изјавио да ће нова америчка администрација наставити са спровођењем овог споразума”, рекао је Маринковић.

Извор: Данас