Михајловић: Тражила сам да ДРИ провери пословање Србијагаса

Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић изјавила је да је и од Државне ревизорске институције (ДРИ) затражила да провери пословање Јавног предузећа “Србијагас”, саопштило је то министарство.

Она је гостујући на Курир ТВ рекла да држава „упумпава“ превише новца у „Србијагас“, а да за резултат „нема снажно и профитабилно предузеће“.

„Министарство је урадило оно што је у нашем оквиру, предложили смо одређене промене, оне су усвојене и иза тога је стала цела Влада. Ако будемо уочили да неко не поштује одлуке Владе, предложићу смене и у том предузећу, а све даље мора да буде одлука Владе“, казала је Михајловић.

Она је додала да ће 2021. година бити важна за сектор енергетике, због усвајања нових закона, реорганизације јавних предузећа и новог плана инвестиција у енергетици.

„Доносимо, између осталог, нови Закон о обновљивим изворима енергије (ОИЕ) који ће дати нови поглед на то како користимо обновљиве изворе енергије. Уместо повлашћених цена, ићи ће се на аукције и имаћемо већу прегледност и конкуренцију између произвођача и веће искоришћење ОИЕ“, казала је Михајловић.

Бацамо енергију кроз прозор
Она је додала да постоји потреба и за изменама Закона о енергетској ефикасности, јер, како је навела, Србија данас „кроз прозор и кроз енергетски неефикасна постројења баца енергије колико једна електрана произведе за целу годину“.

„Процена је да ћемо наредне три године уложити око 350 милиона евра само у дистрибутивну мрежу. Велика је штета што у ЕПС-у није било довољно инвестиција у претходним годинама. Прави се нови план инвестиција у ЕПС-у и потребан је инвестициони бум да би ЕПС у наредних шест, седам година ишао у корак са свим електропривредама у Европи“, навела је она.

Извор: Н1